Langdurig werklozen motiveren: 5 dingen die je wel (en niet) mag doen

Meer dan de helft van de werklozen is niet hard genoeg op zoek naar werk, zo bleek gisteren uit cijfers van de RVA. Meer dan 17.000 van hen werden daarvoor gestraft, in de vorm van een vermindering of vier maanden opschorting van hun uitkering. Vandaag komt senator Rik Daems (Open Vld) met een alternatief op de proppen: gemeenschapsdienst. Niet iedereen is het daarmee eens, dus gingen wij op zoek naar andere manieren om langdurig werklozen te steunen.

Voor Rik Daems is het nochtans simpel: “Werklozen die een sanctie krijgen van de RVA omdat ze onvoldoende inspanningen doen om aan werk te geraken, moeten de keuze krijgen: ofwel verliezen ze centen ofwel doen ze gemeenschapsdienst”, klinkt het bij de senator in Het Laatste Nieuws. “Op die manier verrichten ze nuttig werk voor de maatschappij én bouwen ze sociale contacten op”, aldus Daems.

Een maatregel die meteen heel wat kritiek kreeg, ook op Twitter. Dat er beter nieuwe jobs zouden gecreëerd worden bijvoorbeeld, of dat er al genoeg instanties zijn die werklozen moeten helpen.Maar wat kunnen we dan wel doen om langdurig werklozen te helpen? Wel, vooral steun bieden. Dit zijn enkele dingen die je (niet) mag doen of zeggen.

1. Vraag niet: “Heb je nog altijd niks gevonden?”

Wie zijn job verliest, maakt vaak een soort rouwproces door. Hij verliest een belangrijk deel van zijn leven en wordt daar maar al te vaak aan herinnerd. Als het dan een tijdje duurt alvorens de werkloze een nieuwe job vindt, kan hij of zij nog meer de moed verliezen. Door er dan voortdurend naar te vragen, versterk je dat gevoel.

Shutterstock

Maar praat over zijn hobby’s, interesses, gezin.

Door te praten over dingen die belangrijk zijn voor hem, hou je de werkloze gemotiveerd en behoudt hij zijn energie en kan hij volhouden. Want hij weet waarom hij dat moet doen.

2. Zeg niet: “Je moet elke job aannemen. Iets is beter dan niets.”

Schaamte is vaak een overheersend gevoel bij de werkloze. Door zulke uitspraken zorg je alleen voor een nog groter schuldgevoel. 

Maar herinner hem aan zijn sterke punten.

Het is dan ook beter om geen advies te geven, tenzij hij erom vraagt. Vergeet niet om de nadruk te leggen op zijn sterke punten en zijn vaardigheden.

3. Dwing de werkloze niet om iets te doen.

Jij denkt misschien dat de werkloze dringend een bezoekje moet brengen aan de VDAB of de werkwinkel en stelt voor om hem daar naartoe te brengen. Maar zo lijkt het alsof jij alles beter weet en hij zelf niet weet wat goed is.

Maar geef wel steun.

Uiteraard moet je wel laten weten dat je aan hem denkt, bijvoorbeeld als hij een sollicitatiegesprek heeft. Wens hem succes, bied je gezelschap aan en zeg dat je voor hem zal duimen.
Shutterstock

4. Laat de werkloze niet voortdurend bezig zijn met de zoektocht naar werk.

Het is vaak zo dat de werkloze zich schuldig voelt als hij tijd neemt om iets anders te doen dan zoeken naar werk. Elke minuut ontspanning kan volgens hem een verloren minuut zijn, maar dat is natuurlijk niet het geval.

Maar moedig hem aan om te ontspannen.

Integendeel: ontspanning is net goed om gezond en gemotiveerd te blijven. Hem uitnodigen om samen te gaan fietsen, gamen of wat dan ook is daarom nooit een slecht idee.

5. Geef geen valse hoop

Het is verleidelijk om dingen te zeggen zoals: “Je zal wel snel iets beters vinden”. Helaas geef je daarmee vaak valse hoop aan de werkloze.

Maar wees realistisch.

Ja, het kan nog even duren alvorens de werkloze een job zal vinden. En ja, dat zal misschien niet de job van zijn leven zijn. Dat is de realiteit. Niet opgeven is hierbij de boodschap, al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Shutterstock