‘s Werelds langste onderzeese kabel moet het Verenigd Koninkrijk voorzien van groene energie uit Marokko

Een 3.800 km lange onderzeese kabel zal Marokko in staat stellen schone energie te leveren aan het VK, via een nieuw zonne- en windmolenpark van 10,5 gigawatt.

Nu Europa beseft dat het voor zijn energiebronnen te afhankelijk is van Rusland, en nu de klimaatnoodsituatie in de wereld een grote bedreiging blijft vormen, worden nieuwe afspraken gemaakt over de productie en uitvoer van schone energie. Nadat het VK en Duitsland een samenwerkingsverband waren aangegaan om een onderzeese stroomkabel tussen beide landen aan te leggen, werkt het VK opnieuw samen met een ander land om groene energie te ontvangen.

Deze keer heeft het Verenigd Koninkrijk zich tot Marokko gewend. Als onderdeel van het Xlinks Morocco-UK Power Project, een project geleid door het Britse hernieuwbare energiebedrijf Xlinks, zal binnenkort een 10,5 gigawatt (GW) zonne- en windmolenpark worden gebouwd in de Marokkaanse regio Guelmim-Oued Noun. Het Marokkaanse windmolenpark zal het Verenigd Koninkrijk uitsluitend bevoorraden via een 3.800 km lange onderzeese transmissiekabel.

De onderzeese kabel tussen beide landen, die 1,8 GW aan hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) kan overbrengen, zal de langste ter wereld zijn. De kabel zal langs Spanje, Portugal en Frankrijk de ondiepe waterroute van Marokko naar het Verenigd Koninkrijk volgen.

Zonne- en windmolenpark

Het Marokkaanse park van 1.500 km² zal over de infrastructuur beschikken om 7 GW zonne-energie en 3,5 GW windenergie op te wekken. Het zal ook een opslagcapaciteit hebben van 20 GWh/5GW, aldus Electrek.

Eigenlijk gaat het om vier kabels. De eerste zal naar verwachting begin 2027 operationeel zijn, terwijl de andere drie in 2029 zullen volgen.

Volgens Xlinks zal het project tegen 2030 zo’n 7 miljoen Britse huishoudens van stroom voorzien. Uiteindelijk zal het de elektriciteitsbehoeften van 8 procent van Groot-Brittannië kunnen dekken. De titanische onderneming heeft een budget van 21,9 miljard dollar.

Energie uit Marokko

De mogelijke kritiek van sommigen over de noodzaak om energie uit Noord-Afrika te halen, weet het bedrijf als volgt te pareren:

Xlinks:

“Marokko beschikt over ideale zonne- en windbronnen, die nodig zijn om hernieuwbare projecten te ontwikkelen die het hele jaar door een adequate elektriciteitsproductie kunnen garanderen. Het heeft de op twee na hoogste globale horizontale bestralingssterkte (GHI) in Noord-Afrika, die 20 procent hoger is dan de Spaanse GHI en meer dan het dubbele van die in het VK. Bovendien biedt de kortste winterdag nog altijd meer dan 10 uur zonneschijn. Dit zorgt voor opwekkingsprofielen die voldoen aan de behoeften van de Britse elektriciteitsmarkt, met name in perioden met weinig offshore-windproductie.”

De in Marokko geplaatste zonnepanelen zullen ongeveer driemaal meer elektriciteit opwekken dan wanneer zij in het Verenigd Koninkrijk zouden zijn geplaatst.

Het bedrijf voegt daaraan toe dat “opwekking op afstand en interconnectie tussen afgelegen geografische regio’s met omgekeerd gecorreleerde weersystemen doeltreffender zullen zijn bij het aanpakken van onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod over langere perioden”.

Verdubbeling van de wereldwijde productie van HVDC-kabels

De productie van de kabels zal worden uitgevoerd door de gespecialiseerde fabrikant XLCC. Dit zal de eerste bestelling zijn voor zijn volgende fabriek, die gebouwd zal worden in Hunterson, Schotland. De fabrikant zal een aantal kabels van 3.800 km leveren als onderdeel van het Xlinks Morocco-UK Power Project. De eerste fase van het project gaat tussen 2025 en 2027 van start.

XLCC zal 90.000 ton staal nodig hebben om de verschillende onderzeese kabels te vervaardigen. Het zal Brits staal gebruiken, zoals vereist door zijn contract met het Britse Parlement.

(lb)

Meer
Lees meer...