Geld sparen is niet altijd even makkelijk. De ene maand heb je meer rekeningen en de andere heb je gewoon een leuke outfit nodig. Krijg je het altijd een beetje benauwd als je jouw bankrekening checkt op het einde van de maand? Dan kan je deze tips toepassen en volgende maand zelfs geld overhebben. Schaf alvast een inkomsten- en uitgavenboekje aan, je zal het nodig hebben.
1. De 30-dagen regel
Probeer zoveel mogelijk de 30-dagen regel toe te passen. Deze tip helpt vooral bij impulsieve aankopen zoals een handtas of een nieuw spelletje.
Telkens als je iets impulsief wil kopen, moet je 30 dagen wachten vooraleer je het doet. Na een maandje vraag je jezelf opnieuw of je het item echt nodig hebt of eigenlijk wel zonder kan. Als je na 30 dagen nog steeds dat item wil kopen en er elke dag aan hebt gedacht, moet je het gewoon kopen. Heb je na 30 dagen geen nood meer om het aan te schaffen, dan heb je weer wat centjes uitgespaard.
2. Maak een boodschappenlijstje
Als je gaat winkelen, moet je ervoor zorgen dat je weet wat je wil kopen. Maak een lijstje en hou je eraan. Hierdoor koop je niet teveel en geen onnodige producten en ingrediënten. Je zal een pak minder uitgeven dan als je door de winkel loopt en alles in je kar gooit.
Leer ook te winkelen door gerechten in je achterhoofd te houden. Hierdoor zal je minder ingrediënten moeten weggooien omdat ze slecht zijn geworden.
3. Hoeveel verdien je per dag?
Hou altijd in je achterhoofd hoeveel je per dag verdient. Hierdoor zal je moeilijker iets uitgeven en denk je twee keer na vooraleer je een koffie op het station koopt.
Grijp daarnaast ook niet altijd naar het eerste dat je tegenkomt. Ben je op zoek naar een elektrische tandenborstel? Ga dan eerst op zoek naar wat je wil en maak een prijsvergelijking. Dat kan wel wat schelen voor je portemonnee.
4. Uitgavenlijstje
Hou al je uitgaven per maand bij. Zo heb je zicht op hoeveel je per maand uitgeeft aan je koffie-uitjes, lunchdates, … Maak een onderscheid tussen vaste kosten en variabele kosten.
- Vaste kosten: boodschappen doen (eten, drinken, hygiëne, … ), kleren, elektriciteitsrekening, abonnementen, …
- Variabele kosten: iets gaan eten met vrienden, koffie drinken, eens langs een kledingwinkel lopen, een broodje kopen in een broodjeszaak …
5. Abonnementenlijstje
Maak ook een lijstje van al je vaste kosten en abonnementen: fitness, digitale televisie, elektriciteit, … Zet in het lijstje een kolom met hoe vaak je gebruik maakt van je abonnement. Annuleer alle abonnementen waar je weinig of geen gebruik van maakt.
Heb je abonnementen voor bepaalde dingen waar je niet onderuit kan? Dan kan je gaan zoeken naar goedkopere alternatieven. Ga je lijstje af en bekijk of je geen goedkopere opties hebt op jouw abonnementen. Als je bijvoorbeeld een duur internetabonnement hebt, kan je eens kijken of je pakket wel nodig is en je eigenlijk niet beter af bent met een goedkoper pakket.
6. Spaar een vast bedrag
Om van sparen een gewoonte te maken, zou je een vast bedrag moeten sparen. In plaats van altijd de restjes op het einde van de maand te sparen, werk je andersom: als je loon wordt gestort, zet je meteen wat spaarcentjes over. Je moet er dan wel voor zorgen dat je niet opnieuw overzet als je het wat krap zit.
Daarnaast is het heel slim om te doelsparen. Hou een doel voor ogen en spaar voor iets.
7. Extra inkomsten
Heb je extra inkomsten gekregen deze maand? Maak er een gewoonte van om alles meteen over te storten naar je spaarrekening. Je kan dit ook toepassen op alle terugbetalingen zoals doktersbriefjes, leningen, …
8. Besparen
Het is niet nodig om alles aan te laten als je het niet nodig hebt. Ga je een douche nemen? Zet dan alles af in de living: je hebt de tv, het licht en je laptop niet nodig. Zo verlaag je je elektriciteitsrekening en dat kan zeker veel doen.
Waar kan je nog op besparen?
- Groenten en fruit op de markt kopen in plaats van in de winkel.
- Meer water drinken en geen zoete drankjes of frisdranken.
- Soms voldoet een huismerk (zoals kuisproducten, suiker, … ).
- Lekker koken met vrienden in plaats van uit eten gaan.
- Ontbijt zodat je in de dag minder zal snoepen.
- Meer met de fiets dan met de auto.
- Ruim je kast op zodat je kledingstukken herontdekt.
- Ontdek de happy hours en ga dan al eentje (of twee, drie, … ) drinken.
9. Uitgavenboekje
Weet je nog toen we zeiden dat je een uitgavenboekje moest aanschaffen? Zeker doen want door zo’n boekje zie je duidelijk hoeveel je uitgeeft en wat je al hebt gespaard.