Legale wiet: het werkt wel degelijk blijkt na eerste kwartaalcijfers Colorado

Sinds 1 januari is de verkoop van cannabis gelegaliseerd in de Amerikaanse staat Colorado. Het zou een drama worden, voorspelden de tegenstanders. Maar een evaluatie van de eerste drie maanden ziet dat de verkoop meer taksen dan verwacht genereert en vooral: de misdaadcijfers dalen spectaculair. Minder inbraken, minder geweld op straat. En aan het eind van dit jaar gaan de scholen in de regio een mooie bonus krijgen van meer dan 30 miljoen dankzij de legale wiet, en zelfs de politie zal 10 miljoen aan haar budget mogen toevoegen door de mooie verkoopcijfers.

Sinds wiet legaal verkocht wordt in Denver en in Colorado, zitten de misdaadcijfers in dalende lijn. 4,6 procent minder inbraken in woningen bijvoorbeeld. En zelfs 36,3 procent minder inbraken in auto’s. Autodiefstal: min 6,7 procent. Diefstal op straat: min 4,8 procent, sexual assault min 13,6 procent en aanrandingen min 3,1 procent. 

Extra jobs

Komt bij dat de legale wietindustrie momenteel zelfs de vacatures niet ingevuld krijgt. De legalisering heeft naar schatting 1.200 banen gecreëerd, en bij de lokale versie van de vdab stonden er afgelopen week nog meer dan 40 jobs open. 

Wie ouder dan 21 is, mag sinds Nieuwjaar wiet kopen in Colorado. Als je in de staat woont is dat maximaal iets van een 28 gram, toeristen 7 gram. Er zijn ondertussen een vijftigtal winkels waar dat kan. De verkoop is gestaag gestegen sinds 1 januari en nu wordt dagelijks al 30 procent meer verkocht dan vier maanden geleden. 

Onderwijs profiteert

Voor de overheid in Colorado is het allemaal goed nieuws: ze pakt een naar Amerikaanse normen immens hoog percentage aan taks op de verkoop. Vijf dollar per gram, of 25 procent van de nu heersende 20 dollar per gram waaraan de wiet verkocht wordt. In sommige counties komt daar nog een extra, lokale belasting bij van een paar percentjes. Vijftien van die 25 procent taks zal Colorado overigens rechtstreeks in het onderwijssysteem pompen. 

En dat wordt meer dan verwacht: zeker 30 miljoen euro, als de verkoop niet daalt gaan we richting 40 miljoen.