Het is onrustig in Marokko nadat Nasser Zefzafi, leider van de protestbeweging, gearresteerd is. Kenners vrezen dat de arrestatie ervoor kan zorgen dat de protesten, die al meer dan een half jaar bezig zijn in het noorden van het land, escaleren. Komt er een tweede Arabische Lente aan?
Wat is er allemaal aan de hand in Marokko? Alles begon in oktober vorig jaar toen politieagenten de vangst van een visser in beslag wilden nemen omdat die illegaal gevangen was. De visser wou ontkomen, sprong in een vuilnismachine, raakte daarin verpletterd en stierf.
De inwoners van de Rifregio, in het noorden van Marokko, zien de dood van de visser als een symbool van hun achtergesteldheid door de overheid. In die regio is er namelijk meer werkloosheid, bijna geen betaalbaar onderwijs, veel armoede en weinig toegang tot de gezondheidszorg.
Rust tegen de zomer
Nasser Zefzafi ontpopte zich al snel als leider van de protestbeweging en laat zich vaak horen op sociale media. Lang hoopte de overheid dat de protesten vanzelf zouden stoppen, maar de laatste tijd grijpt ze steeds vaker in. De Marokkaanse overheid wil namelijk dat de rust terugkeert tegen de zomer. Veel Marokkanen in Europa zijn namelijk afkomstig van de Rif en gaan daar in de zomer naar op reis.
Enige tijd terug zijn 20 manifestanten opgepakt en nu is Zefzafi dus gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het onderbreken van de preek van een imam in één van de moskeeën in Al Hoceima, de tweede grootste stad in de Rif.
Door die arrestatie dreigt het protest opnieuw uit te breiden naar de rest van Marokko. Voorlopig lijken de regering en koning Mohammed VI nog niet van plan om te luisteren naar de betogers. Nochtans zijn hun eisen helemaal niet zo hoog. Ze willen een universiteit in de regio, jobs, minder corruptie en een ziekenhuis waar ze terecht kunnen voor een degelijke behandeling.
#NasserZefzafi, the leader of the popular protests that have shaken the Rif, #Morocco, has been arrested https://t.co/HzX0gYMYGh
— بثينة العزابي (@Boutaina) May 29, 2017
Ook in Tunesië en Egypte
Veel van die veranderingen zijn door de regering en de koning trouwens al beloofd in 2011 na de Arabische Lente, maar zijn later teruggedraaid. Dat zorgt ervoor dat veel kenners van de regio denken dat er misschien wel eens een nieuwe Arabische Lente zou kunnen aankomen.
Marokko is ook niet het enige land in de regio waar iets broeit. Ook in Tunesië groeit het protest tegen de politieke elite door de aanhoudende slechte economische situatie. En in Egypte worden steeds meer nieuwskanalen gecensureerd en ngo’s tegengewerkt.
Breaking: Sisi ratifies NGO law which many fear will constrain the work of civil society in #Egypt
— Mada Masr مدى مصر (@MadaMasr) May 29, 2017
Nearly 4 yrs after the sentencing of 43 NGO workers in #Egypt (6/4/13) using the old NGO Law, Sisi ratifies an even more repressive version.
— Mai El-Sadany (@maitelsadany) May 29, 2017