Film Fest Gent: ‘Les Misérables’-scenarist en hoofdrolspeler over politiegeweld in Frankrijk, Victor Hugo en tamme leeuwen

Les Misérables van regisseur Ladj Ly opende het 46ste Film Fest Gent. De film won al de juryprijs in Cannes en vertegenwoordigt Frankrijk op de Academy Awards. In de hoofdrol hebben we Stéphane, een politieagent die in één van de ruigste buitenwijken van Parijs komt werken. Het geweld van de bendes, maar ook van de politie, loopt de spuigaten uit en richt zich zelfs op kleine kinderen. Wij spraken met Alexis Manenti, de co-scenarist die de rol van de meest meedogenloze agent op zich nam.

Is Les Misérables een film met een boodschap?

Alexis Manenti: “Ja. Ladj Ly, de regisseur, kan die vraag beter beantwoorden, maar de film draagt beslist een politieke boodschap uit. Er is momenteel sprake van een zorgwekkende, explosieve situatie. De film is een alarmkreet naar de politiek toe om zich met die situatie bezig te houden.”

Is dat een louter Frans probleem?

Epa: Alexis Manenti

“Het probleem doet zich overal in Europa, overal ter wereld voor, waar er arme wijken en plaatsen met veel ellende zijn. Vaak moet de politie daar alle problemen oplossen en dat werkt gewoon niet. Frankrijk is zeker niet het enige land, waar dit soort toestanden zich voordoen.”

Door en door slecht personage

Je hebt zelf een erg boosaardig personage gespeeld, de gewetenloze politieagent die niet terugdeinst voor geweld. Hij beschikt eigenlijk over geen enkele positieve eigenschap. Is het moeilijk om in de huid van zo’n personage te kruipen?

Les Misérables: de politieagenten (Manenti op de achtergrond)

“Nee, het is erg aangenaam om als acteur dat soort rollen te spelen. Je kan met zo’n boosaardig personage het verhaal echt tot ontwikkeling doen komen. Hoe slechter hij is, hoe beter de film wordt. Dat zijn gewoon interessante rollen. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom de Joker zoveel mensen aanspreekt. Met gewelddadige, paradoxale personages kan je veel doen.”

Geïnspireerd door waargebeurde feiten

Zijn de feiten in Les Misérables waargebeurd?

“Veel van de verhaallijnen in het scenario zijn geïnspireerd door gebeurtenissen die echt plaatsgevonden hebben.”

Zijn ze dan gebaseerd op de de rellen van 2005 tussen jongeren van Afrikaanse origine en de Franse politie?

“Onder andere, maar ook het verhaal van de gestolen leeuw uit het circus is echt gebeurd. Verder zijn ook de eindscène en de namen van enkele personages gebaseerd op de realiteit.”

In de film zagen we ook iemand die zichzelf (onofficieel) tot burgemeester gebombardeerd had.

“In alle wijken met zoveel ellende heb je wel iemand die zichzelf baas verklaart en die zaken regelt voor de mensen. 

Les Misérables

Politiegeweld in Frankrijk

Komt politiegeweld volgens jou veel voor in Frankrijk?

“Helaas wel, daar zijn veel voorbeelden van. De realiteit is nog erger dan de fictie.”

Je zag op dat vlak wel echt contrast in deze film. In het begin zie je de kinderen van buitenlandse origine hevig supporteren voor de Franse ploeg, maar de vertegenwoordigers van de Franse staat zijn er in dit verhaal niet om hen te steunen.

“Je ziet ze in het begin op de Wereldbeker Voetbal. Een moment van eenheid: alle Fransen feesten samen. Maar in het dagelijks leven is de situatie natuurlijk helemaal anders. Er zijn veel problemen en er leven heel wat vooroordelen onder de Fransen.”

Les Misérables

Wat is volgens jou de oplossing voor dit structureel probleem?

Les Misérables

“Ik benadruk altijd dat ik niet diegene ben met alle oplossingen. Ik ben een artiest, geen politicus. Maar een deel van de oplossing is hoe dan ook onderwijs en, geld voor betere stedelijke ontwikkeling. Het moet gedaan zijn met die zeer arme wijken en we moeten naar een meer gemengde samenleving evolueren.”

Victor Hugo

Wat is de link tussen deze film en Les Misérables, het boek van Victor Hugo?

“Op het einde van de film zie je een geschreven citaat uit Les Misérables: ‘Er zijn geen slechte planten, enkel slechte kwekers.’ Ook de plot ontvouwt zich ook op eenzelfde manier, het gaat bij beide verhalen om sociale kwesties.”

Les Misérables

Leeuw uit het circus gestolen

In Les Misérables zien we twee leeuwen: een volwassen mannetje en een welpje. Hebben jullie de dieren echt gefilmd of ging het om SGI-effecten?

“Dat waren echte dieren. De kleine leeuw was drie à vier maanden oud. Dat is niet gevaarlijk, maar er waren dan ook professionele trainers mee op de set die de dieren helemaal onder controle hadden.”

Les Misérables

Cannes en de Oscars

Les Misérables heeft op het filmfestival van Cannes de juryprijs gewonnen en jullie vertegenwoordigen Frankrijk op de Academy Awards. Jullie moeten dolgelukkig zijn?

“We zijn heel blij dat de film in de smaak valt, dat is een hele eer voor iedereen die aan de film meegewerkt heeft. Het is positief dat de film hierdoor meer bekeken zal worden en meer media-aandacht zal krijgen.”

epa: de hoofdrolspelers van ‘Les Misérables’
Meer
Lees meer...