Lijkt een vakantiejob bij een pretpark je wel leuk? Wij vroegen het aan ex-jobstudenten

Pretparken, het woord zegt het zelf natuurlijk, zijn enorm veel fun. Waarom zou een studentenjobje daar dan ook niet enorm leuk zijn? Velen hebben er wel al eens over nagedacht. Maar is dat wel echt leuk werken? En verdient het goed? Wij vroegen het aan jongeren die er zelf een studentenjob hebben gedaan.

Een jobje bij pakweg Plopsaland, Bellewaerde of Walibi, het lijkt de perfecte studentenjob om in de zomer wat bij te verdienen. Maar is dat ook zo? Wij zochten een aantal (ex-)jobstudenten op.

“Ik werk nog steeds bij Plopsaland”, zegt een jobstudente. En dat doet ze al een aantal jaar. “Ik werk binnen de afdeling ‘Operations’. Daar deed ik oorspronkelijk hoofdzakelijk de job van attractiebediende, maar nu doe ik vooral ticketcontrole, animatie (rondlopen door het park verkleed als een personage) en theater (mensen binnenlaten, de zaal proper houden, …)”, legt ze uit. Door het volk lopen als Kabouter Kwebbel, voor velen een droomjob. “Dat is ook heel leuk”, zegt ze. “Maar het is ook wel lastig. Het is iets dat je echt moet willen doen.” Ze benadrukt dat het heel hard werken is. “Maar je moet het zelf ook leuk maken”, gaat ze verder. “Je kan het als bandwerk zien, maar je kan het ook leuker maken door kort in interactie te gaan met de kindjes.”

“Meestal rond de tien uur werken per dag”

Het is altijd leuk als je in een pretpark bent en je te horen krijgt dat door het goede weer het park een uurtje langer zal openblijven. Nog wat tijd extra om die ene rollercoaster nog eens opnieuw te doen. Maar dat betekent natuurlijk ook dat de medewerkers een uur extra moeten werken. “Dagen van meer dan acht uur zijn inderdaad geen uitzondering”, zegt de jobstudente bij Plopsaland. Al krijgen ze bij Plopsaland dan wel vaak een extra pauze rond de middag. “En tijdens de zomer komen ze ook altijd rond met fris water en zonnecrème”, zegt ze.

Ook een jobstudente bij Bellewaerde Park beaamt dat: “Vooral tijdens de zomervakantie zijn het lange dagen, meestal rond de tien uur. Bij nocturnes, speciale gelegenheden waarbij het park langer open is, kan dat zelfs tot twaalf uur gaan.” Al geldt dat niet voor alle studenten. Ben je jonger dan 18, dan mag je zelfs geen overuren doen. Dat zegt ook Niko Parmentier HR-manager bij de Plopsa Group: “Wij houden uiteraard rekening met de grenzen van de arbeidsduur voor studenten, die verschillen in functie van leeftijd.” Al hebben er maar weinig problemen met die lange dagen.

“Definitieve startuur pas dag voordien bekend”

Het bekendmaken van de werkroosters en de werkuren verloopt echter wel niet altijd even vlot bij Plopsaland. “Dat is een van de minpuntjes van het werken in Plopsa”, zegt de jobstudente. “Je weet telkens pas de dag voordien om hoe laat je moet starten, en je einduur weet je eigenlijk pas wanneer je stopt.” Dat beaamt ook Randstad, die een hoop jobstudenten aanlevert voor de Plopsa Group: “Het is wel zo dat het exacte uur pas de dag voordien wordt meegedeeld, maar ze krijgen wel hun werkschema een hele tijd op voorhand.”

Voor een andere jobstudente was dat een van de grootste ergernissen aan haar job. “Je weet je uren pas rond negen à tien uur ’s avonds”, zegt ze. “Vaak zit je dan op de trein of de bus terug naar huis, en je zou dan de volgende dag soms al om negen of tien uur moeten beginnen.” Ook bij Plopsaland zelf ontkennen ze dat niet. “Een pretpark is zeer weergevoelig, met directe impact op de personeelsbehoeften. Daardoor kan het voorziene startuur soms worden aangepast”, legt Parmentier uit. “Het is inderdaad zo dat we elke namiddag pas de definitieve planning voor de volgende dag aan de studenten kunnen bevestigen. Maar onze medewerkers weten wel langer op voorhand op welke dagen ze ingepland zijn.”

Dat ‘probleem’ doet zich bij Bellewaerde niet voor. “Ik weet mijn uren altijd minstens een week op voorhand, meestal langer”, zegt een studente die nog steeds bij Bellewaerde werkt.

“Verloning conform de sector”

Het belangrijkste aan een studentenjob is voor velen de verloning. Wordt dat zware en lange werken ook beloond? “Het is het minimum”, zegt een studente bij Plopsaland. “Net geen 11 euro per uur”, zegt een studente die al acht jaar in Bellewaerde Park bijverdient, “dus ik ben zeker tevreden.” En dat loon verhoogt ook naarmate je ouder wordt. “Van je 15 tot 18 verdien je ieder jaar ongeveer een euro per uur meer”, zegt ze.

“We verlonen de studenten conform de sector”, legt Parmentier van de Plopsa Group uit. “En het loon neemt inderdaad toe met de leeftijd.” Hij wijst daarnaast ook op een aantal bijkomende verloningen: “Bovendien verdienen onze ’trouwe’ studenten bovenop hun verloning nog 5 euro per dag extra. Ze kunnen ook extra premies opstrijken als ze vrienden aanbrengen via onze ‘Bring a Friend’-actie”, klinkt het. Studenten beamen dat: “Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld 50 dagen gewerkt, en ik heb toen 250 euro premie gekregen”. Een leuke en niet misse extra bovenop je loon, denken we dan.

Maar voor Parmentier is de verloning niet alles. “Alle studenten kunnen tijdens hun pauze bijvoorbeeld terecht in een van de meest coole personeelsruimtes van het land, en onze trouwste studenten worden mee uitgenodigd op ons jaarlijks personeelsfeest”, voegt hij eraan toe. En dat personeelsfeest van Plopsa wordt ook door de studenten aangehaald. “Dat is altijd heel speciaal”, zegt een studente die al twee jaar voor Plopsaland werkt. “Vorig jaar zijn we naar Phantasialand geweest. Dat was buiten het seizoen, dus het park was eigenlijk gesloten. Toen hebben ze speciaals voor ons vijf attracties geopend.”

“De sfeer zit heel goed”

Een student die zowel voor Plopsaland als Walibi heeft gewerkt, zegt dat het wel leuker werken is bij die laatste. “De attracties zijn daar groter en complexer”, stelt hij. “In Plopsa is het ook zo dat als je attracties bedient, je ook in de kuisploeg zit. Dan kan je dus op je werk aankomen en je plots de hele dag toiletten moet kuisen. Dat heb je niet in Walibi, daar kies je voor je afdeling.”

Dat er bij Plopsaland niet specifiek kan worden gekozen voor één job, wordt door anderen dan weer net als een positief punt gezien. “Als jobstudent doe je nooit één ding. Je werkt bijvoorbeeld binnen ‘Operations’, en daar krijg je dan iedere dag een taak. De ene dag kan dat een attractie zijn, de andere dag theater, en nog een andere dag kan je aan de ingang staan”, legt een studente uit. “Het is dus heel afwisselend en dat is wel leuk.”

Ondanks de lange uren en het zware werk, zouden nagenoeg alle studenten een job bij een pretpark aanraden. “Je komt in een heel fijne sfeer terecht. Plopsa is een groot bedrijf, dus je leert ook snel nieuwe mensen kennen.” Ook over andere pretparken, zoals Bellewaerde Park en Walibi, zijn de studenten positief. “De sfeer is er heel goed. Iedereen kent iedereen. En er zijn veel jobstudenten, wat het alleen maar toffer maakt”, zegt een studente enthousiast. Bij Randstad treden ze de studenten bij: “Wij doen altijd tevredenheidsenquêtes en daaruit blijkt dat het grootste deel van de jobstudenten heel tevreden is.”

“Je werkt wel in een pretpark, hé!”

De rode lijn door alle gesprekken was duidelijk: een studentenjob bij een pretpark, dat is hard werken. Hard werken en lange dagen. Maar als je dat ervoor kan opbrengen en het is je ding, dan kan het enorm leuk zijn. Van alle studenten die een vakantie- of studentenjob deden bij een pretpark die wij spraken, werkt het overgrote deel er nog steeds, al vele jaren lang.Parmentier haalt ook aan dat er veel voorbeelden zijn van ex-studenten die ondertussen vaste medewerkers zijn geworden in de Plopsa Group.

Al nuanceert een jobstudente uit Bellewaerde Park dat wel. “Er zijn er ook veel die starten en heel snel weer stoppen”, stelt ze. “Het is altijd moeilijk in het begin, dat is op elke job. Het is allemaal nieuw, je hebt nog nooit een job gehad en moet dan plots heel hard gaan werken, … Maar eens je daardoor bent, als je even doorzet, dan zie je dat het heel leuk is. Degenen die zich daar door zetten, blijven meestal heel lang.”

Je zal bij andere bedrijven en in andere sectoren vast een pak meer kunnen verdienen dan bij een pretpark. Maar naast de verloning heb je nog altijd de bonussen, en het zijn ook vooral de leuke extraatjes, zoals het personeelsfeest, de sterke community en goede sfeer, die vele studenten elk jaar doet terugkeren. “En niet te vergeten”, zegt Parmentier, “je studentenjob bevindt zich dan ook nog eens in een pretpark, hé!”