Litouwen bouwt muur van 46 miljoen euro om migranten vanuit Wit-Rusland tegen te houden

Sinds mei lopen de spanningen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland hoog op. Die laatste heeft gedreigd om de samenwerking op het gebied van migratie te beëindigen. Buurland Litouwen heeft besloten om op te treden.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Wit-Rusland op 25 mei een Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnius heeft gekaapt, zit de relatie tussen Minsk en de Europese Unie in het slop. De EU heeft een lijst van sancties opgelegd aan de voormalige Sovjetrepubliek, die daarop heeft gereageerd met de aankondiging dat het migranten niet langer zal stoppen die de grens willen oversteken.

Minder dan twee maanden na deze uitspraken is het duidelijk dat Minsk zijn dreigementen is nagekomen. Litouwen, dat een 680 kilometer lange grens deelt met Wit-Rusland, arresteert sinds enkele dagen tientallen nieuwe migranten die illegaal uit het buurland zijn aangekomen.

Sinds begin juli hebben bijna duizend migranten illegaal de Litouws-Wit-Russische grens overgestoken. In heel 2020 waren dat er minder dan honderd.

Litouwen heeft inderhaast kampen voor migranten opgezet, zoals hier in Pabrade, op 40 kilometer van Vilnius. Foto: AP Foto/Mindaugas Kulbis/Isopix

Litouwen beschuldigde Belarus ervan niet alleen migranten door te laten, maar hen daartoe aan te moedigen en er financieel voordeel uit te halen.

“Aangezien het Wit-Russische regime aan deze mensen geld verdient voor visumkosten en, denk ik, ook andere inkomsten uit hen haalt, is het moeilijk om een positieve ontwikkeling te verwachten zonder aanvullende middelen”, zei de Litouwse premier Ingrida Simonyte.

Simonyte zei ook dat Wit-Rusland migranten zelfs vluchten naar Minsk heeft aangeboden, en baseerde haar beweringen op documenten die zijn gevonden bij een migrant die in Litouwen is gearresteerd.

“We zullen niemand opsluiten. Ze komen niet naar ons, maar naar het verlichte, warme en gezellige Europa”, zei de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko vorige week.

Prikkeldraad en omheining

Geconfronteerd met deze drastische toename van illegale immigratie, heeft Litouwen besloten om stappen te ondernemen. Het land heeft de noodtoestand afgekondigd en het parlement komt dinsdag bijeen om een noodwet goed te keuren die asielaanvragen stroomlijnt. Dit betekent dat alle aanvragen binnen maximaal tien dagen zullen worden behandeld. En iedereen die illegaal de grens oversteekt, wordt opgesloten.

Bovendien is Litouwen begonnen met het plaatsen van prikkeldraad langs de grens met Wit-Rusland. En dit is nog maar de eerste stap. Later zal een twee meter hoge “fysieke omheining” – dat wil zeggen een muur – worden opgetrokken langs 550 kilometer van de grens.

De Litouwse autoriteiten hebben aangekondigd dat de installatie van het prikkeldraad 4,9 miljoen euro zal kosten, terwijl het plaatsen van de omheining 41 miljoen euro zal kosten. In totaal zal deze “dubbele bescherming” dus 45,9 miljoen euro kosten.

Minister van Binnenlandse Zaken Agnė Bilotaitė zei dat de omheining “op de kortst mogelijke termijn” zou worden geplaatst.

De Europese Unie zei Litouwen, dat deel uitmaakt van het Schengengebied, te zullen steunen. Zo zal de Europese grenswacht Frontex de hulp aan Vilnius opschroeven door zijn aanwezigheid aan de Litouws-Wit-Russische grens te versterken.

(am)

Meer
Lees meer...