Quasi-lockdown in Londen: 9 miljoen mensen mogen geen familie of vrienden ontvangen en moeten zo veel mogelijk thuis blijven

De 9 miljoen inwoners van de Britse hoofdstad Londen mogen vanaf zaterdag geen familie of vrienden meer thuis ontvangen. Dat maakt burgemeester Sadiq Khan (Labour) bekend via Twitter. Ook in de pubs en restaurants moeten de Londenaars binnen hun eigen gezin blijven. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kondigt de Britse regering voor Londen alarmfase 2 af, net als voor onder meer de grote steden Essex en York.

De Britse regering heeft bij monde van minister van volksgezondheid Matt Hancock (Conservative) alarmfase 2 afgekondigd voor Londen, Essex, Elmbridge, Barrow-in-Furness, York, North East Derbyshire, Erewash en Chesterfield. Op die manier hopen de Britten de stijgende coronacijfers in de grote Engelse steden de kop in te drukken. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian. Volgens de Britse overheid stevent Londen snel af naar gemiddeld 100 coronapatiënten per 100.000 inwoners.

“Geen levens op het spel zetten”

Khan laat via Twitter weten dat hij de levens van de Londenaars niet op het spel wil zetten, maar dat hij tegelijkertijd zo weinig mogelijk economische schade hoopt te berokkenen met de nieuwe maatregelen. Khan laat weten over de maatregelen overlegd te hebben met de Britse regering en gezondheidsexperts. “Ik ben me ervan bewust dat deze maatregelen een grote impact zullen hebben op bedrijven in de stad. De regering moet dan ook financiële compensaties voorzien voor getroffen ondernemingen en kwetsbare Londenaars die moeite hebben om rond te komen”, stelt de burgemeester.

Naast de beperkingen op sociaal vlak krijgen Londenaars het streng advies om zo weinig mogelijk verplaatsingen te maken. “Er zijn geen goede beslissingen”, erkent Khan. “Ik weet dat Londenaars hierdoor zaken moeten opofferen, maar we hebben geen keuze door het rampzalige falen van de test-, opsporings- en isolatieregelingen.”

Drie alarmfases

De regering van premier Boris Johnson (Conservative) heeft een systeem gelanceerd waarbij het risico van de verspreiding van het coronavirus in Engeland in drie alarmfases is ingedeeld. In de meest risicovolle gebieden gelden zwaardere beperkingen van het openbare leven dan in de andere regio’s.

Woensdag meldden de Britse gezondheidsautoriteiten nog dat er de afgelopen 24 uur 19.724 nieuwe besmettingen waren vastgesteld in het land. In die 24 uur overleden 137 Britse coronapatiënten. In het VK kwamen al 43.245 mensen om door het coronavirus, het hoogste dodental van Europa.

Lokale maatregelen

Noord-Ierland en Wales (beide landen binnen het Verenigd Koninkrijk) voerden onlangs ook strengere maatregelen in. In Noord-Ierland zullen de scholen vanaf maandag sluiten en krijgen pubs en restaurants beperkingen opgelegd. De lokale autoriteiten in Wales willen dan weer vermijden dat mensen vanuit infectiehaarden in Engeland naar het westelijke landsdeel reizen.

Johnson geeft de voorkeur aan zo’n gefragmenteerd coronabeleid met lokale aanpakken. De Britse premier overweegt trouwens om in Engeland een strenge lockdown door te voeren als de bovenstaande maatregelen goed blijken te werken tegen de verspreiding van het coronavirus. Verschillende Britse media hebben alvast van insiders gehoord dat Johnson vanaf zondag 25 oktober een strenge lockdown overweegt.