Vanaf 1 maart kan je meer zaken kopen met je ecocheques, waaronder grote tweedehandselektronica en producten met een FSC- of PEFC-label. Het extralegaal voordeel zal vanaf dan ook gebruikt kunnen worden om een parkeerplaats of abonnement op een fietsparking te betalen.
Van een fietsparking betalen tot grotere tweedehandselektronica aanschaffen: vanaf volgende maand kan je meer spullen kopen met je ecocheques
Waarom is dit belangrijk?
De ecocheque is een extrelagaal voordeel in ons land. Je kan die cheque gebruiken om allerhande duurzame spullen kopen. De sociale partners komen regelmatig samen in de Nationale Arbeidsraad (NAR) om de lijst van zaken die je met de ecocheque kunt kopen aan te passen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op basis van veranderingen in de markt of wegens nieuwe ecologische inzichten.In het nieuws: Het gebruik van de ecocheque wordt uitgebreid. “De aangepaste lijst van producten en diensten zit vervat in een nieuwe cao van de Nationale Arbeidsraad (NAR), die ingaat op 1 maart 2023”, laat de christelijke vakbond ACV weten in een artikel op hun site Visie.net.
- Tot op vandaag kan je enkel kleine tweedehandselektronica kopen met je cheques, omdat grotere toestellen meestal meer energie verslinden. Vandaag is dat veel minder het geval. Daarom wordt het gebruik van dat extralegaal voordeel uitgebreid naar grotere tweedehandstoestellen, waaronder een wasmachine.
- Vanaf volgende maand zal het ook mogelijk zijn om gereedschap en toestellen te huren met ecocheques.
- De ecocheques zal je binnenkort kunnen gebruiken voor alle producten met een FSC- of PEFC-label. Die labels staan voor duurzaam bosbeheer. Nu kun je met ecocheques alleen producten van hout of papier kopen. Door de uitbreiding zal het ook mogelijk zijn om bijvoorbeeld producten van bamboe of natuurrubber met zo’n duurzame label aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan vloeren en schoenen.
- Voorts is er goed nieuws voor de fietsers: zij kunnen vanaf maart hun ecocheques bovenhalen wanneer ze gebruikmaken van een parkeerplaats op een fietsparking. Het zal ook mogelijk zijn om met het extralegaal voordeel een abonnement op bewaakte of beveiligde fietsenparkings te kopen. “Daarmee willen de sociale partners het gecombineerd gebruik van het openbaar vervoer en de fiets meer aanmoedigen”, klinkt het.
- De volledige lijst van producten en diensten die aangekocht kunnen worden met ecocheques, staat op www.myecocheques.be.
Reactivering ecocheques
Details: wat moet je allemaal weten over de ecocheque?
- Je kan de cheque enkel gebruiken om duurzame spullen mee te kopen.
- Het maximale bedrag van een ecocheque is 250 euro per jaar.
- Een ecocheque is maximaal 24 maanden geldig.
- Je kan je ecocheque reactiveren nadat die is vervallen. Wanneer je dat hebt gedaan, is de cheque opnieuw drie maanden geldig. De reactivering kan enkel gebeuren binnen de drie maanden na de vervaldatum.
(fjc)