“Malhaize” bij Delhaize houdt aan: snijdt stakend personeel in eigen vel?

Supermarktketen Delhaize moet opnieuw aankondigen dat de ruime meerderheid van haar eigen winkels vandaag dicht blijven, in tegenstelling tot eerdere vooruitzichten. Dat heeft alles te maken met het emotionele protest van het personeel na de directiebeslissing om die 128 winkels aan zelfstandige uitbaters over te dragen.

In het nieuws: Vandaag blijven 103 van de 128 winkels van Delhaize dicht. De supermarktketen had gehoopt op massale heropeningen, maar dat is buiten de vakbonden gerekend.

Dat is niet alles: De vakbonden blokkeren ook het e-commercedepot van Delhaize in Drogenbos. Daardoor moeten zowat duizend thuisleveringen in het Brusselse Gewest geschrapt worden. De directie had zulke thuisleveringen als alternatief voor de gesloten winkels naar voren geschoven, naast het netwerk van zelfstandige Delhaize-winkels.

Waar het schoentje blijft knellen: Het personeelsprotest, dat vooral in Wallonië en Brussel hevig is, barstte los na de beslissing van elf dagen geleden om alle 128 winkels die Delhaize nog zelf beheerde, om te vormen tot winkels die door zelfstandige uitbaters gerund worden. Duizenden werknemers zijn bij de omschakeling betrokken. De vakbonden vrezen voor slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden.

De omschakeling: Volgens Delhaize is er aan kandidaat-ondernemers alvast geen gebrek. Zowat 200 ondernemers en ook eigen medewerkers die een zelfstandige loopbaan ambiëren, zouden zich gemeld hebben om een van de 128 winkels over te nemen. De reeds actieve zelfstandige uitbaters (via formules als AD Delhaize of Proxy Delhaize) betreuren overigens het negatieve beeld dat vakbonden en sommige media van hen schetsen.

Het spanningsveld: Het massale werknemersprotest doet Delhaize uiteraard pijn. Niet alleen is er het dagenlange omzetverlies voor de eigen supermarkten, de klanten trekken noodgedwongen naar concurrerende winkels, met het risico dat ze hun koopgewoonten definitief gaan wijzigen. Dat is op lange termijn ook nadelig voor de actievoerders, die de toekomst van hun eigen winkel zo op losse schroeven zetten. Dat de vakbonden het zo hard spelen, heeft ook te maken met hun eigen positie. Want de verzelfstandigingen gaan de syndicale macht verzwakken, zo merken sectorkenners op.

(dv)

Meer
door Redactie
Lees meer...