Left Right
scrollTop top

Mannelijke bavianen met niet-romantische vriendinnen leven langer


Bavianen
© EPA-EFE/RONALD WITTEK

Volgens een studie rond de sociale ontwikkeling bij bavianen zullen mannetjesbavianen langer leven als ze een niet-romantische vriendin hebben. Dat wisten de onderzoekers te achterhalen na 35 jaar data te verzamelen.

Voor het onderzoek werden meer dan 540 bavianen in het Keniaanse Amboseli National Park geobserveerd. Daaruit bleek dat mannelijke bavianen die bevriend zijn met vrouwtjes een hogere overlevingskans hebben.

Vriendschap

Vaak werd gedacht dat mannelijke bavianen vriendelijk waren tegenover vrouwtjes omdat ze wilden paren. Maar dat ze langer zouden leven werd nu pas duidelijk. Ook bij mensen kunnen levenslange vriendschappen helpen om langer te leven. Volgens onderzoek is dit zelfs even belangrijk als sporten en afvallen.

Diezelfde patronen werden eerder ook al vastgesteld bij verschillende andere dieren zoals paarden, apen en dolfijnen. Maar meestal werd er gekeken naar het vrouwelijke geslacht omdat die meestal een hele leven lang in één groep blijven. Mannetjes gaan meestal van groep naar groep, wat het dan weer moeilijker maakt voor onderzoekers om deze dieren continu te volgen. “Het betekent dat er verschillende gaten zitten in het begrijpen van het sociale leven van mannetjes”, zegt Susan Alberts, voorzitter van de afdeling evolutionaire antropologie aan de Duke University.

Volgende verjaardag

Bavianen die goed met elkaar bevriend zijn, gaan elkaar regelmatig schoonmaken. Dan zitten ze zeer dicht bij elkaar en gaan ze door elkaars vacht om vlooien en andere parasieten weg te halen. “Dat is de manier waarop bavianen een band creëren en stress verlichten”, zegt Alberts. “Mannelijke bavianen zullen elkaar zelden schoonmaken, maar ze gaan wel vrouwelijke bavianen verzorgen. En dat gebeurt niet enkel als die vruchtbaar zijn.”

“Mannelijke bavianen leven langer als ze sociale contacten hebben”, vertelt Alberts. Mannetjes die sterke vriendschappen ontwikkelden met vrouwelijke bavianen, hadden 28 procent meer kans om hun volgende verjaardag te halen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489