‘Mars tegen Marrakech’: meerdere gewonden, politie moet uiteindelijk toch waterkanon inzetten

Zo’n dertigduizend mensen had de veelbesproken ‘Mars tegen Marrakech’ geliked online, maar op D-day staan er zo’n 5.500 betogers op het Schumanplein. Tegelijk stapte ook de tegenbetoging op: daar waren zo’n 1.000 betogers aanwezig. Na het officiële gedeelte kwam het toch nog tot rellen. 

12.500 deelnemers, zo’n 36.300 geïnteresseerden en meer dan 140.300 geïnviteerden: dat was het online eindbilan van de mars tegen het migratiepact, het ‘Marrakechpact’. Politie en gewest waren bang voor een demonstratie met geweld, zeker toen enkele supporterskernen van voetbalploegen aankodigden ook deel te nemen aan de manifestatie.

5.500 betogers

Uiteindelijk werden zo’n 5.500 betogers die de Mars tegen Marrakech wilden bijwonen, door de politie naar het Schumanplein geëscorteerd. Op sociale media was er één en ander te doen over overvolle treinen, maar het lijkt erop dat iedereen die dat wilde, uiteindelijk kon gaan betogen. Ook de tegenbetoging trok zich rond elf uur op gang: daar werden door de Brusselse politie zo’n 1.000 mensen geteld.

De mars tegen Marrakech werd kort nadat N-VA uit de regering stapte, gelanceerd door een conglomeraat van rechtse organisaties en partijen. Concreet organiseerde Schild & Vrienden-voorzitter Dries Van Langenhove de manifestatie, samen met Vlaams Belang Jongeren en studentenverenigingen KVHV en NSV.

Mars verboden

Gezien het grote aantal likes op Facebook en de eerder vernoemde voetbalhooligans, besliste minister-president van Brussel Rudi Vervoort in eerste instantie om de betoging niet te laten doorgaan. Hij wilde geen “bruine mars” in Brussel, maar die motivatie botste al snel op verzet. Een advocaat legde het besluit voor aan de Raad van State en zij vernietigden de beslissing van Vervoort. De mars mocht alsnog doorgaan.

Op dit moment verloopt de ‘mars’, die uiteindelijk statisch op het Schumanplein moest blijven, vrij vreedzaam, al melden zowel VRT als VTM dat cameramannen en nieuwsploegen wel hinder ondervonden bij het verslaggeven.

Tegenbetoging

Aan de andere kant stonden ook zo’n 1.000 tegenbetogers klaar, zij verzamelden aan de gebouwen van het ACOD en stapten door naar de Congresstraat om uiteindelijk in het Maximiliaanpark te eindigen. Het is de bedoeling van politie en beide groepen dat de twee manifestaties elkaar op geen enkel ogenblik kruisen.

Door de massale aanwezigheid van de politie verliep de aankomst van de betogers vrij goed, maar bij het afsluiten van het officiële gedeelte liep de samenkomst toch nog wat uit de hand. Er werd met stenen gegooid, een raam van de Europese Commissie sneuvelde en de groep stapte op naar de wetstraat. Om een samenvoegen van de tegen- en voor-manifestatie tegen te houden, zette de politie alsnog het waterkanon in. Er werd ook traangas gebruikt.

Meer
Lees meer...