Mathieu Mas trekt zich terug als kandidaat-burgemeester van Oudenaarde na tragisch ongeval

Mathieu Mas, die de meeste voorkeurstemmen haalde bij de recente verkiezingen in Oudenaarde, heeft aangekondigd dat hij geen kandidaat-burgemeester zal zijn. Dit besluit volgt op de controverse rond een dodelijk ongeval waarbij Mas betrokken was.

De verkiezingen in Oudenaarde verliepen verrassend. Lijst Iedereen9700!, een samenwerking tussen cd&v, Vooruit en onafhankelijke kandidaten, kwam als grootste partij uit de bus. Hoewel lijsttrekker Mathieu De Cock aanvankelijk de gedoodverfde favoriet was, bleek het uiteindelijk Mathieu Mas te zijn die de meeste voorkeurstemmen kreeg.

Mas, die zijn politieke carrière de afgelopen jaren gestaag uitbouwde, leek af te stevenen op het burgemeesterschap. Maar er was een keerzijde aan zijn succes. Een jaar eerder raakte hij betrokken bij een tragisch ongeval waarbij een 22-jarige fietser om het leven kwam. Mas zat toen onder invloed van alcohol achter het stuur en reed te snel. Als gevolg hiervan deed hij eerder al afstand van het lijsttrekkerschap.

Mas neemt zelf de beslissing

De berichten dat Mas ondanks zijn beladen verleden mogelijk toch burgemeester zou worden, veroorzaakten grote ophef. In een verklaring liet Mas weten dat hij, in overleg met zijn familie, heeft besloten om af te zien van de rol.

“Het ging veel te veel om mijn persoon, terwijl het om Oudenaarde en de toekomst moet gaan”, zegt Mas in Het Nieuwsblad. Hij hoopt dat zijn terugtrekking de rust zal doen wederkeren: “Ik hoop dat de storm nu gaat liggen.”

De Cock leidt coalitiegesprekken

Nu Mas zichzelf heeft teruggetrokken, zal lijsttrekker Mathieu De Cock opnieuw de leiding nemen. Hij krijgt de taak om de coalitiegesprekken te voeren en een werkbare meerderheid te vormen in de gemeenteraad. Iedereen9700! behaalde 10 zetels, en zal naar verwachting een coalitie moeten sluiten met Open Vld, die 8 zetels haalde. Ook een samenwerking met de lijst Meer dan Groen, die 5 zetels won, behoort tot de mogelijkheden. Elisabeth Meuleman van Groen bevestigde eerder dat er al gesprekken lopen.

Meer
Lees meer...