Amerikaans fenomeen Max Park verbreekt wereldrecord Rubik’s Cube

De 21-jarige Amerikaan Max Park heeft het wereldrecord zo snel mogelijk een 3x3x3 Rubik’s Cube oplossen verbroken. De legendarische speedcuber deed dat in amper 3,13 seconden. Dat is maar liefst 0,34 seconden sneller dan het vorige wereldrecord en een halve seconde sneller dan zijn eigen vorige besttijd.

Voor de meeste mensen is het al indrukwekkend om een Rubik’s Cube ooit eens te kunnen oplossen, maar voor sommigen is dat lang niet voldoende. Onder toeziend oog van de World Cube Association (WCA) is er namelijk een heel netwerk aan kampioenschappen en verschillende snelheidsrecord voor het bekende speelgoed.

3x3x3 Rubik’s Cube

Het meest prestigieuze record daarbij gaat echter nog steeds om de 3x3x3 Rubik’s Cube. Dat is namelijk het originele formaat dat de Hongaar Ernő Rubik ontwikkelde en in 1977 onder de naam Magic Cube op de markt bracht. Het snelheidsrecord daarvoor was al sinds 2018 in handen van Yusheng Du uit China met 3,47 seconden. Op 11 juni tijdens de wedstrijd Pride in Long Beach in Californië in de Verenigde Staten loste Max Park echter een Rubik’s Cube op in amper 3,13 seconden, goed voor een nieuw wereldrecord volgens Guinness World Records.

Max Park

Het is niet het eerste record dat de amper 21-jarige speedcuber Max Park op zijn naam heeft staan. Hij is de wereld van Rubik’s Cube namelijk een waar fenomeen. Toen Max twee jaar oud was, werd bij hem autisme vastgesteld. Om zijn motorische vaardigheden te verbeteren, gaven zijn ouders hem een Rubik’s Cube en al snel bleek dat hij daarvoor een uitzonderlijk talent heeft. Je kan zijn verhaal bekijken in de prachtige Netflixdocumentaire The Speed Cubers.

Op dit moment heeft Max Park zo goed als alle wereldrecords speedcuben in handen. Per type kubus is er bij de WCA telkens een ‘single’, of ‘enkel’, en een ‘average’, of ‘gemiddeld’, record. Voor dat laatste moeten deelnemers een bepaalde Rubik’s Cube vijf keer oplossen. Daarvan wordt dan de snelste en traagste tijd geschrapt. Van de drie andere wordt het gemiddeld genomen. Max Park bezit zowel van 4x4x4, 5x5x5, 6x6x6 als 7x7x7 het wereldrecord enkel en gemiddeld.

Bij 3x3x3 heeft hij sinds kort dus eindelijk opnieuw het enkel record te pakken. Het gemiddeld record verloor hij op 12 maart aan de amper 9-jarige Chinees Yiheng Wang. Van 12 tot en met 15 augustus gaat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul het eerste wereldkampioenschap speedcuben sinds 2019 door. Daar zal Max Park ongetwijfeld proberen meerdere wereldtitels en opnieuw een wereldrecord te pakken.

Meer
Lees meer...