Het is algemeen geweten dat licht een positief effect heeft op onze gezondheid: we zijn productiever en tevredener wanneer we aan voldoende (dag)licht blootgesteld worden. Een tekort aan licht kan dan weer leiden tot gezondheidsproblemen zoals depressie. Wil je vertoeven in een gezond leefklimaat? Dan is voldoende daglicht binnenlaten in je woning van groot belang.
De ruimte onder je dak voorzien van natuurlijk licht kan door het plaatsen van een dakraam of dakkapel. Zo kan de zon ook in je zolderruimtes schijnen! Maar wat is nu de beste keuze voor jouw situatie? Wij zetten de 5 voornaamste verschillen even voor jou op een rijtje.
1. Meer beloopbare oppervlakte: and the winner is… een dakkapel
Een dakkapel zorgt niet enkel voor extra lichtinval, maar tovert de ruimte onder je dak ook om tot een volwaardige leefruimte. Door in de hoogte te gaan werken, wordt er meer beloopbare vloeroppervlakte gecreëerd. Zo worden de mogelijkheden voor het inrichten van deze ruimte haast eindeloos: eindelijk die speelkamer, bureau, badkamer of slaapkamer waar je al altijd van droomde. Geen extra beloopbare ruimte nodig? Dan volstaat een dakraam om meer licht binnen te laten in je donkere zolderkamer!
Vraag: wat zijn mijn opties wanneer ik niet over een hellend, maar een plat dak beschik? Ook dan kan je een dakraam of lichtstraat laten installeren! Gaat het om een ruimte die niet door natuurlijk zonlicht kan bereikt worden? Een lichttunnel biedt de perfecte oplossing voor kamers zonder ramen.
2. Prijsvriendelijk: and the winner is… een dakraam
Is budget voor jou het allerbelangrijkste? De goedkoopste manier om voor extra lichtinval te zorgen is door het plaatsen van een dakvenster: deze oplossing kost minder dan de helft van een dakkapel. Dit komt voornamelijk doordat er geen ingrijpende aanpassingen aan de dakconstructie moeten gebeuren, terwijl er bij het plaatsen van een dakkapel vaak structurele werken aan te pas komen. Een manier om de kosten te drukken en toch te kiezen voor een dakkapel is door een prefab constructie eerder dan een dakkapel op maat te laten plaatsen. Een prefab dakkapel kan namelijk op één dag geplaatst worden, waardoor je 30% minder neertelt dan voor maatwerk.
3. Vergunningsvrij: and the winner is… een dakraam
In principe, is een stedenbouwkundige vergunning steeds verplicht wanneer je een dakkapel laat plaatsen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen die elke gemeente afzonderlijk bepaalt. Zo is het in sommige gevallen toegestaan om zonder vergunning een dakkapel met plat dak te laten plaatsen. De dienst Ruimtelijke Ordening van jouw gemeente informeert je hier graag over!
Een groot voordeel van een dakraam is dat er geen stedenbouwkundige vergunning vereist is, wanneer de totale raamoppervlakte minder dan 20% van het dakoppervlak in beslag neemt. Om er zeker van te zijn dat jouw gemeente geen uitzonderingen heeft opgelegd, ga je steeds best nog even langs bij de dienst Ruimtelijke Ordening.
4. Meerwaarde bij verkoop: and the winner is … een dakkapel
Investeren in een dakkapel in plaats van een dakraam resulteert vaak in een grotere meerwaarde wanneer je jouw pand wenst te verkopen. Je woning krijgt er immers heel wat meer karakter én mogelijkheden door. Wil je de waarde van je woning zien stijgen, dan is het plaatsen van een dakkapel de beste optie!
5. Zicht op de omgeving: and the winner is … een dakkapel én dakraam
Tot slot, krijg je zowel door het plaatsen van een dakkapel als een dakraam een mooi uitzicht in de plaats. En dat vergroot het ruimtegevoel dan weer!