Meer dan 10.000 ontevreden klanten willen weg bij Telenet, maar helaas: Proximus kan niet helpen

Intussen hebben al meer dan 10.000 ontevreden Telenet-klanten aangegeven te willen meestappen in de groepsaankoop. Maar de verzetsgroep tegen de prijsstijging is een eerste echt obstakel tegengekomen: Proximus – het vroegere Belgacom – mag geen groepsoffertes maken.

De inschrijvingen voor de groepsaankoop na de prijsverhoging bij Telenet blijven maar binnenstromen. Gisteren vertelde initiatiefnemer Kurt Buysse onze redactie dat er aan het begin van de dag per seconde een nieuwe deelnemer was. Op minder dan 24 uur werd de kaap van de 10.000 deelnemers al overschreden, wat de onvrede toch wel heel tastbaar maakt. Maar Telenet wil voorlopig van geen wijken weten. De laconieke reactie van enkele dagen geleden laten ze nu wel achterwege: “We hebben alle begrip voor de onvrede, maar innovatieve producten hebben nu eenmaal een kostprijs”, zo valt in Mechelen te horen.

Buysse zei gisteren ook dat hij hoopte aan een 30.000 deelnemers te komen, maar dat de weg nog erg lang was. “De telecomwereld is een echte jungle met een enorm aantal pakketten”, zei hij. En dat blijkt nu, want Proximus – het vroegere Belgacom – heeft laten weten gewoon geen groepsoffertes te mogen maken. “Omdat we dat wettelijk niet mogen”, klinkt het.

Open brief

Dat Proximus niet mee kan of wil stappen, is toch wel een serieus probleem. Voor de ontevreden klanten die maar voor een enkele dienst (of telefonie, of internet, of televisie) bij Telenet zitten, zijn er voldoende alternatieven. Maar voor klanten die een volledig pakket (al die diensten, plus sportzenders) hebben, is de keuze echt wel beperkt. Mobistar wil binnenkort opnieuw tv aanbieden, maar het exacte aanbod blijft wel afwachten.

En dus richt initiatiefnemer Buysse zijn pijlen op minister voor de Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld). In een open brief willen ze hem “vriendelijk, doch met aandrang, verzoeken om een standpunt in te nemen omtrent deze systematische prijsverhogingen”. In de brief wordt De Croo ook gevraagd wie eigenlijk beslist dat Belgacom geen groepsoffertes mag maken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd …