Meer dan 12.000 euro, zoveel kost het om een jaar op kot te gaan

Dat studenten duur zijn staat als een paal boven water. Maar de Thomas More-hogeschool heeft berekend wat het ouders kost om jaarlijks een student te onderhouden. En dat is niet min. Een student die tijdens het academiejaar op kot zit kost ouders namelijk meer dan 12.000 euro. Pendelende studenten zijn een stuk goedkoper, zij kosten hun ouders een derde minder.

Voor al wie kinderen heeft is september een dure maand. En in veel gevallen geldt dat hoe groter die kinderen worden, hoe groter de kosten. Wie naar de universiteit of hogeschool gaat, gaat meestal ook op kot. En aangezien het ons land doorgaans de gewoonte is dat ouders dat betalen, betekent dit een serieuze financiële investering.

Thomas More-hogeschool heeft eens berekend wat zo’n student jaarlijks nu precies kost. En de bedragen zijn toch wel om van achterover te vallen. Studenten die op kot zitten kosten hun ouders dit jaar meer dan 12.000 euro. Pendelende studenten zijn iets goedkoper, zij kosten hun ouders ‘slechts’ 7.956 euro.

“De kosten bestaan uit zowel directe studiekosten, indirecte kosten als leefkosten”, zegt Thomas More over het onderzoek aan VTM NIEUWS. “Het verschil tussen beide zit voornamelijk bij de indirecte kosten zoals de kosten voor de woning. Een kotstudent heeft deze kosten wel, een pendelstudent heeft deze natuurlijk niet.