Het Gelijkekansencentrum Unia behandelde vorig jaar 125 dossiers van Belgen die zich gediscrimineerd voelen omdat ze holebi zijn. Dat is een stijging met meer dan een derde (38 procent) ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. Unia constateert dat er een onderstroom van negativiteit tegenover holebi’s blijft bestaan.
Unia opende 42 dossiers van over discriminatie tegen holebi’s in 2018 in België. In 2017 waren dat er amper 26. Dat melden de kranten van De Persgroep en Het Mediahuis. Enkele opmerkelijke klachten: een homokoppel kreeg slaag in een snackbar, kussende mannen of verliefde vrouwen werden uitgescholden of bedreigd en een homofiele feestganger werd op de grond geworpen met de mededeling “vuile janet”.
(Dit zijn de leukste gratis datingapps voor homo’s en biseksuele mannen.)
Verdubbeling tegen klanten en huurders
Bovendien is er sprake van een stijging van het aantal anti-holebi-incidenten tegen klanten of huurders. In 2017 werden er nog maar 8 van zulke incidenten geconstateerd, terwijl er dat in 2018 17 waren. Het gaat bijvoorbeeld om homokoppels die een bepaald appartement niet mogen huren omwille van hun seksuele geaardheid of om bus- en taxichauffeurs die holebi-klanten uitschelden.
(Lees hier waarom Braziliaanse homo’s en lesbiennes plots allemaal wilden trouwen voor 1 januari 2019.)
Online haatberichten
Ook online gaat het er niet al te fraai aan toe. Het aantal klachten over homofobe haatboodschappen op het internet is in 2018 gestegen naar 31 ten opzichte van 17 in 2017.
Een schokkend voorbeeld: naar aanleiding van de Antwerp Pride ontving een homokoppel een foto met schietende machinegeweren met het bijschrift “alle flikkers horen thuis in de gevangenis”. Er zaten ook een aantal haatdragende commentaren onder nieuwsartikels en vergelijkingen van holebi’s met pedofielen tussen.
(Bewezen: hetero’s bestaan eigenlijk niet.)
Speciale rol voor onderwijs
De algemene consensus vanuit Unia en de holebi-gemeenschap is dat er meer dient ingezet te worden om het thema seksuele oriëntatie meer bespreekbaar te maken in het secundair onderwijs. Daarvoor wordt er ook gekeken naar sportclubs en lokale besturen. Bovendien waarschuwt Unia voor extreemrechtse studentenverenigingen, zoals Schild en Vrienden, en voor ultrakatholieke fora.
(Cuba schafte het homohuwelijk af na nauwelijks een half jaar.)
Waakzaamheid is key
Of deze cijfers erop wijzen dat de Belgen meer homofoob worden, is lang niet zeker. Wel staat het vast dat verbaal en fysiek geweld tegenover holebi’s niet uitzonderlijk is.
In de jaren tachtig betekende de AIDS-epidemie een terugslag voor de homo-emancipatie, maar al sinds 2003 mogen homo’s voor de wet trouwen in België. Daarmee waren we de tweede in de race, vlak na Nederland. Al sinds het begin van de negentiende eeuw is het in onze contreien niet illegaal om seks te hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Toch is het van belang om waakzaam te blijven voor homofobie in ons land opdat de rechten van deze seksuele minderheden niet in het gedrang komen.
(In deze 73 landen is het illegaal om homo te zijn en soms kan je er nog de doodstraf voor krijgen.)