VTM zorgde gisteren opnieuw voor pakkende tv met ‘Over De Streep’. Dit programma toont op een heel aangrijpende manier de essentie van Rode Neuzen Dag, de actie van onder andere VTM en Qmusic. Via een Amerikaanse methode leggen jongeren van bij ons hun diepste geheimen bloot. En plots blijkt dat iedereen wel met problemen zit die het dagelijkse leven erg moeilijk maken.
Rode Neuzen Dag is een actie voor alle jongeren die met psychische problemen te kampen krijgen. Tot hiertoe hoorden we altijd dat zeker één jongere op vijf hiermee te maken heeft. Maar het is het programma Over De Streep dat dit letterlijk visueel duidelijk maakt. In Amerika bestaat Challenge Day al 28 jaar, bij ons is het nog vrij nieuw. De methode wordt nu voor het tweede jaar op rij door VTM georganiseerd. Deze keer trekken ze naar de middelbare school het Rhizo in Kortrijk en gaat het vierde jaar Voeding-Verzorging de uitdaging aan.
Evi Hanssen en Sean Dhondt presenteren en hebben tussendoor gesprekken met de leerlingen.Twee Nederlandse coaches leiden alles in goede banen en halen de leerlingen uit hun comfortzone met wat spelletjes.
Letterlijk over de streep
Maar het meest indrukwekkende moment van de dag was als de jongeren achter een streep plaats nemen en bij iedere persoonlijke vraag of opmerking naar de andere helft moeten lopen wanneer iets op hen van toepassing was. Sommige jongeren zien we bij praktisch elke situatie over de streep lopen. Het kan haast niet anders of zowat iedere kijker zou toch zeker één keer meelopen. Ook ondergetekende geeft toe dat hij niet altijd had kunnen blijven staan. Gelukkig meestal wel, wat de verhalen van de jongeren des te confronterender maakt.
VTM zorgt ook dit jaar voor heel pakkende tv en maakt ondertussen heel wat problemen bespreekbaar. Hieronder volgt een overzicht van enkele dingen die het leven van jongeren echt bemoeilijken. Hoe vaak zou jij mee over de streep moeten gaan?
Zo'n Challenge Day zou in elk jaar en op elke school moeten gebeuren. Da's zo belangrijk voor tieners en jongeren #OverDeStreep
— Justine (@justinegoethals) November 14, 2016
1. Als je ooit bent uitgescholden, er tegen je is geschreeuwd of je naar beneden bent gehaald
Duidelijk hetgeen waarbij de meeste leerlingen over de streep moesten gaan. Een leerling vertelt dat ze van school is veranderd omdat ze werd gepest op haar vorige school doordat ze een huidziekte heeft. Op het einde van het programma zie je hoe enkele leerlingen zich bij anderen verontschuldigen voor wat ze vroeger hebben gezegd.
2. Als je ooit met geweld hebt moeten leven in je thuis of je omgeving
Een van de meest harde stellingen, maar toch is het vreselijk om te zien hoeveel leerlingen naar de overkant gaan. Niet weten of je naar een veilige plaats gaat als je naar huis gaat, is verschrikkelijk.Gewoon dinges herkennen uit sommige stellingen is het zwaarste van al #overdestreep ?
— ℒynn ℒetroye ۵ (@LynnLeroye) November 14, 2016
Na deze aflevering zie ik in hoeveel pijn mensen hebben en krijg ik spijt van hoe ik deed tegen sommige mensen in mijn leven. #overdestreep
— Jano (@janoschippers) November 14, 2016
3. Als je uit een familie komt waar alcohol of drugs een probleem is of geweest is
Hangt vaak samen met de vorige stelling en ook hier lopen veel te veel jongeren over. De medeleerlingen reageren duidelijk verrast op hun klasgenoten.
4. Als je ooit eenzaam of bang bent geweest op school
Ergens denken we dat iedereen hierbij over de streep zou moeten gaan. De Nederlandse coach vraagt dan ook aan alle leerlingen om elkaar vast te pakken om te tonen hoe weinig moeite het kost om iemand zich minder eenzaam te doen voelen.5. Als je een ouder, familielid of goede vriend bent verloren
Helaas moeten ook veel jongeren de streep oversteken omdat ze in hun nog prille levensjaren al iemand zijn verloren die ze graag zien. Twee van de meest pakkende verhalen van het programma gaan hier ook over. Fleur, die lang gepest is geweest, verloor op haar vier jaar al haar vader. Toen besefte ze dat niet goed, maar nu denkt ze nog steeds iedere dag aan hem.
Seppe verloor vorig jaar zijn vader. Na een lange depressie pleegde die zelfmoord. Seppe voelt zich nog altijd schuldig omdat hij zijn vader niet heeft kunnen helpen. Oneindig veel respect voor hoe moedig hij zijn verhaal doet.
Er is zoveel nood aan liefde. #overdestreep pic.twitter.com/uzQkcuo7J6
— Sombrero (@ItsSombrero) November 24, 2015
Kwil Seppe ne helen dikken knuffel geven #OverDeStreep
— Beaudine (@dsbeaubeau) November 14, 2016
6. Als iemand ooit over je grenzen is gegaan of je gedwongen heeft om iets te doen wat je niet wilde
Dit kan gaan over iets fysieks, seksueel of iets mentaal. Daarom steken zoveel jongeren over. Heel wat van hen hebben ooit iets moeten doen wat ze niet wilden, iemand heeft ooit hun “nee” niet gerespecteerd.
7. Als je ooit in een opvangtehuis of een pleeggezin hebt gewoond of het gevoel had dat je moest weglopen
Voor de meeste leerlingen is hun huis gelukkig ook hun thuis, maar dat is duidelijk niet voor iedereen zo. De coach roept dan ook op om voor die leerlingen te zorgen dat de school wel een veilige omgeving is.
8. Als je ooit een kind hebt kunnen zijn
Veel getwijfel, maar uiteindelijk steekt het grootste deel van de groep over. Op een tiental jongeren en een leerkracht na. Zij hebben vanaf hun jeugdjaren verantwoordelijkheid moeten opnemen en voor iemand moeten zorgen. Plots beseffen de anderen dat ze gelukkig toch nog even kind mochten zijn voor de problemen in hun leven kwamen.Da meisje van #overdestreep blijf in mijn hoofd rond hangen
— ❥Céline (@celine_vyncke) November 15, 2016
En jij?
Hoe vaak moest jij oversteken? VTM heeft z’n doel bereikt met dit programma en plots beseffen we hoe hard Rode Neuzen Dag nodig is. De slotshow op 3 december komt heel snel dichterbij. Vanaf 25 november telt VTM en QMusic in een speciale Rode Neuzen Dag Tent af van op het Sint-Pietersplein in Gent. Wie nog een gift wil doen of wil meewerken aan de campagne, kan dat HIER doen. Of je kan overal de rode neuzen kopen.
Voorlopig blijft het bij één aflevering in één school per jaar, maar wat ons betreft mag dit regelmatig op tv komen. Gelukkig zijn er nog scholen die eigenhandig zo’n initiatief op poten zetten en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.
Hey Twitter, gaan we afspreken dat we morgen de mensen rondom ons eens extra stevig gaan knuffelen? <3 #overdestreep
— VTM (@VTM) November 14, 2016
AMAI ongelooflijk dat wij dat ook gaan doen #overdestreep
— Sara Willems (@willemssara1) November 15, 2016