Pff … discussiëren met je partner … Het is niet leuk om te doen, maar soms is het wel nodig. Ruziemaken in een relatie is ook wel gezond, maar er is wel een juiste en foute manier om het te doen. Volgens een relatiecoach kan je ruziën dragelijker maken door eens “ouch” te zeggen, maar waarom?
Volgens relatiecoach Hal Runkel bestaat een gezonde relatie niet uit hoe vaak je ruzie maakt maar eerder hoe je ruzie maakt. Elk koppel maakt eens ruzie, maar het is een kunst om het ruziemaken niet te laten escaleren. De manier waarop je ruzie maakt, kan je partner wegduwen dus het is zeker belangrijk om te weten wat je moet zeggen.
Ouch!
Door ‘ouch’ te zeggen, maak je je partner duidelijk dat je geen serieuze ruzie wil maken en niet te ver wil gaan. Je stelt je kwetsbaar op en geeft signaal om niet verder te gaan op de destructieve weg.
Tijdens een ruzie durven partners erg ver te gaan door een zwak punt te raken zoals pijnlijke herinneringen of zelfs angsten boven te halen. In plaats van te reageren op een even harde manier, geef je beter signaal door ‘ouch’ te zeggen zodat de ruzie niet escaleert.
Je zou de impuls om terug te roepen moeten onderdrukken en het stopwoordje gebruiken. Door het woord te gebruiken, maak je je partner meteen ook duidelijk dat ze aan het aanvallen zijn waardoor ze nadien zullen kalmeren.
Gezond ruziemaken
Volgens de relatiecoach zou je het woord ‘nooit’ moeten vermijden. Door je partner te zeggen dat hij/zij nooit iets doet, wordt de motivatie om te verbeteren kleiner.
Je moet volgens de coach eerlijk zijn maar niet brutaal eerlijk: kwets je partner niet tijdens het ruziën.
Daarnaast zou je geen medelijden mogen opwekken om een discussie ’te winnen’. Daarom zou je in een relatie geen slachtofferrol mogen innemen. Medelijden opwekken bij je partner zorgt voor negatieve gevolgen en bouw je geen sterke relatie mee op.