Op Graspop deelt ‘De Tuut van Tegenwoordig’, een organisatie voor jongeren met gehoorschade, gratis oordoppen uit. Voorzitter Bert Lecomte zegt dat 6,5 procent van de Belgische jongeren momenteel permanent met tinnitus of oorsuizen kampt. Zijn team is speciaal naar Graspop gekomen om onze oren te sparen. Is het dan zo gevaarlijk om naar concerten te gaan? En hoe zit het met muziek luisteren via oortjes? Newsmonkey sprak met ‘De Tuut’.
Bert: ‘De Tuut van Tegenwoordig’ is een forum voor en door jongeren met gehoorschade, tinnitus en oorsuizen in het bijzonder. Een dikke vijf jaar geleden kwam ik van een kerstbal thuis met een tuut, met piepende oren. Dat was vlak voor de blok, ‘good timing’ dus. Ik dacht eerst dat het wel zou weggaan maar na een week zat ik nog steeds met die pieptoon. Het was moeilijk om dat mentaal te aanvaarden, want je leven wordt plots helemaal anders. In het begin was ik in paniek, maar na maanden of jaren leer je er wel mee omgaan. Je ervaart ook een groot verschil in piep- en ruisniveaus. Als je stress hebt, zijn die hoger. In die beginperiode miste ik een plek waar ik terecht kon, want veel jongeren maken hetzelfde mee. Ook zijn veel mensen zich niet bewust van de schade die luide muziek op je gehoor kan hebben. Daarom willen we mensen waarschuwen voor de gevaren. Preventie blijft superbelangrijk.
Nooit van ‘De Tuut’ gehoord? Guess what: you will!
Bert: In november 2016 heeft de VRT een weeklang een filmpje van ons uitgezonden als Boodschap van Algemeen Nut. Met dat filmpje wilden we een boodschap brengen die sterk is, maar niet beledigend voor mensen met gehoorschade. Gewoon een tuut laten horen of zelfmoordverhalen vertellen, dat werkt natuurlijk niet. In plaats daarvan wilden we onze boodschap een positieve bijklank geven. (In het filmpje wordt er dan ook heel wat gelachen en gefeest, red.).
Sean D’Hondt en MNM-presentatrice Karolien Debecker zijn tegenwoordig trouwens ambassadeurs van ‘De Tuut van Tegenwoordig’. Zij waren meteen enthousiast om mee te werken. Voor ons is dat ideaal, want die mensen hebben een eigen band, zijn veel met muziek bezig, komen op televisie en zijn populair bij jongeren, onze doelgroep. Sindsdien zijn er meer mensen die ons kennen en zijn er meer jongeren die ons benaderen.
Het filmpje van ‘De Tuut’:
Hebben dan zoveel jongeren gehoorschade?
Bert: Uit een recent onderzoek van UGent blijkt dat 70 procent van de jongeren met tijdelijke oorsuizen kampt na een nachtje uit. 6,5 procent heeft permanente tinnitus, of oorsuizen.
Maar wat is tinnitus dan precies? En hoe slecht is het nu om zonder oordoppen naar concerten te gaan of via oortjes naar je favoriete nummers te luisteren?
Bert: Tinnitus, de oorsuizen dus, dat is eigenlijk het gevolg van gehoorschade. Het kan heel goed zijn dat je oren na een concert beschadigd zijn zonder dat je dat zelf beseft. Mensen die vaak naar concerten gaan, riskeren dus continu schade op te lopen, al ervaren ze geen tuut.
Alles hangt er ook van af hoe lang je die luide decibels trotseert. Als je straks bijvoorbeeld een uur zonder gehoorbescherming vooraan gaat staan bij een concert in de Marquee, is de kans groot dat je gehoorschade oploopt. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld een granaat loeihard naast je ontploft en dat je daarbij geen gehoorschade oploopt omdat het geluid zo kort duurde. Dat hangt natuurlijk allemaal ook van persoon tot persoon af. Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger voor gehoorschade.
Gaan er niet heel wat frequenties verloren als je met oordoppen naar een concert gaat?
Bert: Natuurlijk bederven de oordoppen die wij hier uitdelen een deel van de concertervaring. Luide muziek geeft mensen een kick, dat is wetenschappelijk bewezen. Aangepaste, gepersonaliseerde oordoppen zijn daarom een goed idee. Voor amper 125 euro kan je die op maat laten maken.
Muziek luisteren via oortjes is trouwens ook heel slecht voor je oren. Ik zeg altijd tegen mensen dat ze een hoofdtelefoon moeten gebruiken, dat is veel veiliger. Veel mensen beseffen het niet, maar oortjes kunnen soms zelfs gevaarlijker zijn dan fuiven. Urenlang naar mp3’s luisteren kan enorme schade veroorzaken omdat de decibels rechtstreeks in je gehoorgang gebombardeerd worden. Dan zijn er ook nog van die ‘buisoortjes’ die je rechtstreeks in je gehoorgang steekt. Das is echt supergevaarlijk. Ik noem dat zelfmoord voor je oren, een aanslag op je oren.
Voor meer informatie over tinnitus en ‘De Tuut van Tegenwoordig’ kan je hier terecht.