Gaat Mexico El Salvador achterna? Nieuw wetsvoorstel moet van Bitcoin een wettig betaalmiddel maken

Indira Kempis, senator van het Mexicaanse federale congres, heeft een wetsvoorstel ingediend dat, als het wordt aangenomen, Bitcoin tot een wettig betaalmiddel maakt. Het doel is om de financiële inclusie van een groot aantal Mexicanen te verhogen.

Deze week heeft senator Indira Kempis een wetsvoorstel ingediend om het huidige monetaire beleid van Mexico te wijzigen en Bitcoin als wettig betaalmiddel te introduceren. Kempis beargumenteert dat de invoering van de cryptomunt een belangrijke stap zou zijn voor een groot aantal Mexicanen, van wie een aanzienlijk deel momenteel geen toegang heeft tot het traditionele financiële systeem van het land.

“Het is noodzakelijk om Bitcoin als wettig betaalmiddel te introduceren in ons land, omdat het gebruik ervan financiële uitsluiting voorkomt”, aldus Kempis. Daarnaast stelt de senator dat 56 procent van de Mexicanen niet over een normale spaarrekening beschikt, omdat ze in de meeste gevallen het huidige monetaire systeem wantrouwen. Ook heeft 68 procent van de burgers geen toegang tot financiële educatie, waardoor ze niet in staat zijn om “weloverwogen beslissingen te nemen over sparen, het afsluiten van een hypotheek en het omgaan met schulden”.

Digitale peso

Desondanks is het onwaarschijnlijk dat we binnenkort onze Bitcoin kunnen uitgeven in het land, aangezien de centrale bank al aan heeft gegeven dat het tegen de introductie van de cryptomunt is. Bovendien werkt de Banco de México zelf ook aan de oprichting van een eigen digitale peso, die naar verwachting in 2024 wordt gelanceerd.

“De digitale munteenheid streeft naar het genereren van betaalmiddelen die gericht zijn op financiële inclusie, het uitbreiden van opties voor snelle, veilige, efficiënte en interoperabele betalingen in de economie en het implementeren van aanvullende functionaliteiten op de (bestaande) betaalmiddelen, zoals automatiseringsmechanismen, programmeerbaarheid, en innovatie”, aldus Victoria Rodriquez, de president van de Mexicaanse centrale bank.

Ook verkondigde de minister van Financiën, Arturo Herrera, vorige maand nog dat het gebruik van crypto niet is toegestaan binnen het Mexicaanse financiële systeem. Daar voegde hij aan toe dat dit verbod in de nabije toekomst waarschijnlijk niet zal veranderen.

Meer
Lees meer...