Tijdens de 32ste verjaardag van de bloedige afloop van het Tiananmenprotest in Peking verwijderde Microsoft wereldwijd alle beelden en video’s van ‘Tank Man’ uit zoekmachine Bing. Volgens een woordvoerder van Microsoft ging het om “een menselijke fout”. Het fotomateriaal verscheen de volgende dag opnieuw online.
Waarom dit belangrijk is: Steeds meer multinationals buigen voor de wil van de Communistische Partij in China en censureren hun inhoud om de Aziatische titaan niet op de tenen te trappen. Zo verwijderde Apple al duizenden apps uit zijn App Store om in het Chinese keurslijf te passen. China wil zijn dominantie binnen de techwereld en op het internet opvoeren om zo zijn gewicht op het wereldtoneel meer te laten gelden.
In het nieuws: Op 4 juni wordt op vele plaatsen in de wereld de bloedige afloop van de protesten op het Tiananmenplein in Peking herdacht. Daar werd op die dag in 1989 door soldaten het vuur geopend op Chinese studenten die daar al dagenlang betoogden. Er vielen honderden dodelijke slachtoffers. De foto van ‘Tank Man’, die Chinese tanks de weg versperde, ging de wereld rond als een symbool van het protest.
- Vooral in Hongkong, een speciale administratieve regio van China, en Taiwan worden de protesten elk jaar ceremonieel herdacht.
- Dit jaar werd de waken in Hongkong afgeschaft door de overheid, ongetwijfeld onder druk vanuit de Chinese regering op het vasteland. Wie toch een ceremonie zou houden, riskeerde een gevangenisstraf.
- De pogingen van de Chinese overheid om de herinnering aan de gebeurtenissen van Tiananmen uit te wissen reiken echter verder dan dat.
De essentie: CNN schreef zondag dat Microsoft op 4 juni foto’s en video’s van ‘Tank Man’ zou verwijderd hebben uit de database van Bing, de internetzoekmachine van Microsoft.
- Het beeldmateriaal was een dag later op zaterdag 5 juni weer beschikbaar op het internet buiten China.
- Vermoedelijk deed Microsoft dit om de toorn van China niet te wekken. Bing is namelijk toegankelijk voor Chinese gebruikers, in tegenstelling tot Google.
- Waarom Microsoft dan ook het beeldmateriaal buiten de Chinese grenzen verwijderde, is echter onduidelijk.
- Werd Microsoft door China gedwongen om zoekresultaten te censureren in de aanloop van de herdenkingen van Tiananmen? Die vraag wordt nu luidop gesteld in de Amerikaanse media.
- Een woordvoerder van Microsoft gaf aan dat het om een “menselijke fout” ging.
- China zet traditioneel meer druk op Chinese zoekmachines, zoals Baidu, om extra aandacht te geven aan censuur in de aanloop naar 4 juni.
- Het is echter de eerste keer dat die censuur de grenzen oversteekt.
Lees ook: Hoe Hongkong de geschiedenis wil censureren en blockchain-technologie de oplossing werd
(evb)