Op 5 oktober vond de officiële lancering plaats van Windows 11, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Een belangrijke update waarnaar duidelijk reikhalzend werd uitgekeken door pc-gebruikers, maar die uiteindelijk slechts door een zeer klein aantal van hen werd goedgekeurd.
Volgens een studie van het IT-bedrijf Lansweeper is Windows 11 slechts door 0,21 procent van de pc-gebruikers in gebruik genomen; de overgrote meerderheid is gewoon bij Windows 10 gebleven. De nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem heeft minder gebruikers dan Windows XP (uitgebracht in 2001) met 3,62 procent en Windows 8 (2012) met 0,95 procent.
Hoe kan zo’n lage adoptie worden verklaard? De hoofdschuldige is gewoon Microsoft en meer bepaald de strategie die het computerbedrijf heeft gekozen bij de lancering van Windows 11. Een strategie die het duur komt te staan, althans op dit moment.
Een lancering in meerdere stappen
Voor de release van Windows 11 heeft de firma uit Redmond besloten om over te gaan tot een lancering in meerdere fasen. In plaats van zijn nieuwe OS uit te rollen op alle compatibele toestellen, gaf Microsoft er de voorkeur aan dit in golven te doen. Zo kon slechts een handvol computers bij de lancering profiteren van Windows 11. Dit waren voornamelijk pas uitgebrachte pc’s of zeer recente toestellen.
Oudere pc’s zouden vanaf volgend jaar een uitnodiging moeten ontvangen om te upgraden naar Windows 11. Ook hier zullen de uitnodigingen in fases worden verstuurd, hoewel het precieze tijdschema dat Microsoft heeft vastgesteld nog niet bekend is.
Een elitaire configuratie
Maar het grootste probleem met Windows 11 is ongetwijfeld de minimale configuratie die nodig is om het te installeren. Hoewel de meeste onderdelen die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van het nieuwe OS legitiem zijn, is een van de eisen van de Amerikaanse reus problematischer. Om Windows 11 goed te kunnen installeren, moet op de pc de Secure Platform Module (SPM) versie 2.0 geactiveerd zijn. Een onderdeel dat ontbreekt in veel computers die in omloop zijn.
Deze beperking heeft Microsoft veel kritiek opgeleverd, evenals de bijzonder chaotische communicatie over welke toestellen al dan niet compatibel zijn.
Uiteindelijk is een groot aantal Windows-gebruikers niet bereid een nieuwe computer te kopen om te profiteren van de nieuwe – vooral esthetische – functies van Windows 11. Microsoft heeft bovendien verzekerd dat Windows 10 tot 2025 updates zal blijven ontvangen.
Windows 11 zou begin 2022 echter wel eens een hogere adoptiegraad kunnen laten zien, na het uitpakken van de kerstcadeaus, maar ook dankzij de bredere uitrol van de update.
Bugs in overvloed
Naast deze negatieve punten die zeker hebben bijgedragen tot de eerder kille reacties op Windows 11, heeft de aanwezigheid van bugs in het nieuwe OS natuurlijk niet geholpen natuurlijk. De nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem heeft in de weken na de lancering inderdaad een aantal vervelende problemen met zich meegebracht.
Dit was natuurlijk te verwachten. De lancering van een nieuw besturingssysteem is heel vaak synoniem met uiteenlopende bugs, of zelfs beveiligingsfouten. Gelukkig is Microsoft nooit ver weg en houdt het een oogje in het zeil. Problemen zijn snel opgelost.
Cijfers moeten met een korreltje zout genomen worden
Het is echter vermeldenswaard dat de cijfers die Lansweeper naar voren heeft gebracht, ver verwijderd zijn van de eerder gepubliceerde cijfers over de adoptie van Windows 11 door pc-gebruikers. Eind oktober bleek uit een onderzoek van AdDuplex, een cross-promotienetwerk voor Windows Store-toepassingen en -spelletjes, dat het nieuwe OS bij minstens 5 procent van de pc-gebruikers was geïnstalleerd. Deze studie was gebaseerd op 60.000 pc’s, terwijl de studie van Lansweeper gebaseerd was op een steekproef bij 30 miljoen toestellen.
In ieder geval was de strategie van Microsoft om zijn nieuwe OS in te voeren verre van de beste. De chaotische communicatie bij de presentatie van Windows 11 maakte al duidelijk dat het geen vlotte lancering zou zijn.
(ns, evb)