De strijd in Mijn Restaurant heeft donderdagavond een beslissend kookpunt bereikt. Met de finale in zicht en slechts één rechtstreeks toegangsticket op tafel, stegen de zenuwen in Kortrijk, Antwerpen en Gent tot ongekende hoogtes. Na een jurybezoek dat bol stond van de incidenten en culinaire uitschieters, kwam één team als onbetwiste winnaar uit de bus: VONK uit Antwerpen.
Het was een avond van uitersten. Terwijl in de ene stad de tranen vloeiden door aangebrande gerechten, werd er elders gevierd om klinkende cijfers. Toch was de jury onverbiddelijk streng. De lat lag hoger dan ooit. Uiteindelijk was het het Antwerpse duo van VONK dat, ondanks een chaotische start, de felbegeerde eerste finaleplaats in de wacht sleepte.
Chaos en culinaire hoogtepunten in Antwerpen
De overwinning van VONK hing nochtans aan een zijden draadje. Bij aankomst trof de jury een keuken in rep en roer aan. Het team moest het stellen zonder Anna, de steunpilaar aan de koude kant, en de jury stond vroeger dan gepland op de stoep.
Toch herpakte het team zich op spectaculaire wijze zodra de service begon. De voorgerechten – een klassieke steak tartaar en mosseltjes – werden door jurylid Marcelo de hemel in geprezen als “de beste voorgerechten van alle jurybezoeken tot nu toe”. Hoewel de hoofdgerechten steken lieten vallen, met name door een “waterige” salade die door Sarah hard werd afgestraft, redden de kraakverse frietjes en uitmuntende desserts de meubelen. De doorslaggevende factor bleek echter het zakelijke aspect. Marc Coucke was lovend over de financiële gezondheid van de zaak.

Donkere wolken boven Kortrijk en Gent
Voor de teams in Kortrijk (Lucien) en Gent (datcha) eindigde de avond in mineur. In Kortrijk zorgde een simpele fout met aangebrande toastjes voor een domino-effect aan missers. De sfeer in de zaal verkilde zichtbaar doordat Charlotte het incident niet kon loslaten, tot ongenoegen van Shannah.
In Gent worstelde restaurant datcha met de basisregels van de keuken: proeven. Het gebrek aan kwaliteitscontrole resulteerde in gerechten waar het vet letterlijk vanaf droop. Hoewel de communicatie in de zaal verbeterd was en de desserts in de smaak vielen, was het oordeel voor Ruslan hard: te veel koppigheid, te weinig leiderschap.
Kijkers aan zet
Nu VONK zich veilig heeft gesteld, hangt het lot van Lucien en datcha aan een zijden draadje. Beide restaurants zijn genomineerd voor sluiting. Het is nu aan de kijker om te beslissen wie alsnog een kans maakt op die tweede finaleplaats. Stemmen kan nog tot en met dinsdag 9 december na de uitzending via vtm.be.
