Vanavond stijgt de temperatuur in de keukens van Mijn Restaurant tot het kookpunt. Terwijl het duo uit Gent al opgelucht adem kan halen met een veilig ticket op zak, moeten Antwerpen, Kortrijk en Genk nog alles uit de kast halen. De inzet is hoog: de felbegeerde tweede vrijstelling. Maar de jury is kritischer dan ooit.
Het belooft een aflevering van uitersten te worden. Juryleden Marc Coucke, Marcelo Ballardin, Sarah Renson en Shannah Zeebroek nemen geen blad voor de mond tijdens het proeven, keuren en fileren van de creaties. De feedback zwiept heen en weer tussen pure euforie en harde realiteit. Waar sommige borden worden onthaald op een luid applaus en de complimenteuze woorden “Hier kom ik voor terug!”, krijgen andere deelnemers het deksel op de neus.
Vooral de prijs-kwaliteitverhouding zorgt voor frustratie. “Dit is geen gerecht. 65 euro? Proef dat nu zelf eens!”, klinkt het vernietigend bij een van de juryleden. Daarnaast houdt zakenman Marc Coucke zoals altijd de cijfers nauwlettend in de gaten onder zijn vergrootglas.
Antwerpen knokt zich terug
In Antwerpen lijkt restaurant VONK eindelijk de juiste flow te hebben gevonden. Vorige week kregen ze van recensenten Filip Peeters en Trésor Vets nog te horen dat alles veel te traag is, maar daar is aan gewerkt. Nu het team voltallig is, hangt er een hernieuwde energie in de zaak die ook de jury niet ontgaat.
“We kwamen binnen en zagen in hun ogen dat ze blij waren dat we er waren”, merkt Marc Coucke tevreden op. Ook in de keuken ziet topchef Marcelo Ballardin een ware transformatie. Hij is dermate onder de indruk van de energie van de chef dat hij een opvallende vergelijking maakt: “Hij beweegt goed, hij staat aan. Het is bijna Michael Jackson in de keuken. There is another restaurant in the game!” De sfeer zit dus goed, maar de grote vraag blijft of de cuisson deze keer ook technisch perfect is.
Kortrijk wil eerherstel
Voor het duo in Kortrijk is het tijd voor eerherstel. Ze grepen vorige keer net naast de vrijstelling en willen nu bewijzen dat ze geleerd hebben uit hun fouten. In de keuken krijgt Lucien versterking van nieuwkomer Cléo om te focussen op hun grootste achilleshiel: de presentatie. In de zaal ligt de druk bij Charlotte. De rekeningen moeten eindelijk kloppen, want de marge voor fouten is opgebruikt. Charlotte is er alvast gerust in: “Als er nu nog een fout is, dan neem ik mijn ontslag”, lacht ze zenuwachtig.
In Genk kiest restaurant MYN voor de vlucht vooruit met een stevige comebackstrategie: een volledig menu van vier gangen. Toch lijkt de start gemist. Wanneer het duo soep serveert als amuse, is de jury snoeihard. “Het was alsof we in een parochiezaal zaten te eten”, oordeelt Marc Coucke streng. Het wordt bang afwachten of de rest van het menu Genk kan redden van een potentiële sluiting.
