Minder pesterijen op het werk, maar seksuele intimidatie blijft toenemen

Minder pesterijen op het werk, maar seksuele intimidatie blijft toenemen
Werknemers (fauxels via Pexels)

Het aantal meldingen van pesterijen op de werkvloer is in 2024 gedaald. Dat blijkt uit een recente enquête van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, Idewe. Toch is er minder reden tot juichen dan het lijkt, want meldingen van seksuele intimidatie zijn toegenomen.

Uit de enquête, waaraan 27.563 werknemers deelnamen, blijkt dat 9,5 procent van hen de afgelopen zes maanden wekelijks gepest werd. In 2023 lag dat percentage nog op 11,3 procent. Dit duidt op een daling, maar pesterijen blijven een hardnekkig probleem op de werkvloer.

Daarnaast steeg het aantal meldingen van psychosociaal leed op het werk met 3 procent. Die stijging is minder uitgesproken dan de forse toename van 22 procent een jaar eerder, maar toont aan dat de situatie voor veel werknemers nog steeds moeilijk blijft. De meest voorkomende klachten blijven het achterhouden van cruciale informatie die het werk bemoeilijkt (5,4 procent), roddels op de werkvloer (5,2 procent) en uitsluiting van sociale activiteiten of interacties met collega’s (2,2 procent).

Welke vormen van pesten komen het vaakst voor?

Naast de eerder genoemde vormen van pesterijen, werden ook beledigingen (1,5 procent) en ongepaste grappen of ongewenste verrassingen (1 procent) vaak gemeld. In totaal daalde het percentage werknemers dat ongewenst en beledigend gedrag ervaart van 17,8 procent in 2023 naar 16,5 procent in 2024.

Stijging in aanranding en seksuele intimidatie

Hoewel er vooruitgang is geboekt op het vlak van pesterijen, is er een zorgwekkende stijging in meldingen van aanranding en seksuele intimidatie op de werkvloer. Het aantal gevallen van aanranding nam toe met 7 procent, terwijl klachten over seksuele intimidatie met 10 procent stegen.

Meer
Lees meer...
02:00