“M’n afkomst staat voor ’t eerst sinds tienerjaren ter discussie”: waarom journalist Riadh Bahri z’n Twitter in slaapmodus zet

“Het laatste jaar, de voorbije maanden, is het discours in mijn persoonlijke Twitterfeed te stevig verhard. De scheldwoorden vliegen in het rond.” Onder de hashtag #twexit kondigt VRT-journalist Riadh Barhi aan op Twitter over te gaan op “slaapmodus”. De reden? “Mijn afkomst staat voor het eerst sinds mijn tienerjaren ter discussie. Veel mensen sturen haatberichten, enkel en alleen omdat ik journalist ben. Omdat de VRT mijn werkgever is. Omdat mijn naam Riadh is.”

“Beste volgers, 7 jaar geleden betrad ik de wondere wereld van Twitter. Terwijl nichten, neven, vrienden en vriendinnen van me protesteerden op de Avenue Bourguiba in Tunis, tijdens de Jasmijnrevolutie, kon ik hun doen en laten voor ’t eerst van dichtbij en live meevolgen via Twitter. De ontdekking was een verrijking voor mij persoonlijk, maar ook voor mezelf als journalist.” Zo begint VRT-journalist Riadh Bahri een bericht op Twitter.

Slaapmodus

Maar intussen is Twitter niet enkel meer een verrijking voor hem. “Het laatste jaar, de voorbije maanden, is mijn persoonlijke Twitterfeed te stevig verhard. De scheldwoorden vliegen in het rond.”

En: “Mijn afkomst staat voor het eerst sinds mijn tienerjaren – toen ik op de speelplaats nog ‘bruine aap’ werd genoemd – ter discussie. Veel mensen sturen haatberichten enkel en alleen omdat ik journalist ben. Omdat de VRT mijn werkgever is. Omdat mijn naam Riadh is.”

Daarom, voor zijn “persoonlijke rust”, heeft Bahri besloten om op Twitter over te gaan op “slaapmodus”. “Ik zal nog volgen, lezen en lachen. Ik zal nog nieuws zoeken tussen die vele duizenden berichten. Maar ik ga de dialoog niet langer aan”, legt hij uit in zijn aankondiging.

“Alsof we over een primitieve diersoort spreken”

Volgens Bahri zijn we als samenleving op een kruispunt beland. “Het discours rond multiculturalisme is zodanig verschoven, dat het lijkt alsof we over een primitieve diersoort spreken wanneer we het hebben over ‘moslims’.”

Hij heeft het gevoel dat “we heel wat mensen uit de samenleving en het publieke debat aan het duwen zijn. Veelal mensen met een kleurtje, een andere naam, of de islam als religie.”

“Prijs zal torenhoog zijn”

En daarom waarschuwt Bahri: “De prijs die we als samenleving voor die evolutie zullen betalen, zal volgens mij torenhoog zijn.”

Bahri heeft ook nog wijze raad afkomstig van de Ierse toneelschrijver George Bernard Shaw (1856 – 1950) voor degenen die toch de dialoog met de zogenoemde “Twittertrollen” aangaan:

I learned long ago, never to wrestle with a pig. You get dirty, and besides, the pig likes it.

Dit is het volledige en krachtige bericht van Riadh Bahri:

Twitter: @Riadh_B
Meer
Lees meer...