Iedere winter is het weer van dat en krijgt minstens één iemand in je omgeving griep. Op het moment verspreidt de Australische griepvariant zich in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Nog nooit van gehoord? Wij ook niet! Is deze griep gevaarlijk en wat zijn de gevolgen?
Als je ooit griep hebt gehad, dan weet je wel wat de symptomen zijn: hoge koorts, koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn en keelpijn. Een griep is een infectie van de luchtwegen die heel snel wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Na een besmetting duurt het twee dagen tot een week voor je echt ziek wordt. Maar hoe zit dat met de Australische griep? Net over het Kanaal verspreidt het zich razendsnel…
Griep tijdens de zomer
Een Australische griep is net zoals een griep zoals we ze kennen. Marc Van Ranst, hoogleraar virologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, legt newsmonkey uit dat mensen in Australië wel een zware griepepidemie hebben meegemaakt. “In Australië hebben ze tijdens de winter, als het bij ons zomer is, een stevig griepseizoen gehad.” Volgens Van Ranst was het zelfs twee keer erger dan gewoonlijk. En die epidemie heeft nu andere landen zoals Ierland en het Verenigd Koninkrijk bereikt. “De kans zit er wel in dat het virus ons land ook zal bereiken.”
Een ‘griepje’ bestaat niet
“Een griep is een griep en daar zit geen verschil in.” De hoogleraar benadrukt ook dat een ‘griepje’ niet bestaat. “Als je griep hebt, ben je heel erg ziek en wil je gewoon in je bed blijven liggen en uitzieken.” Een beetje grieperig zijn, is dus geen optie.
Hetzelfde geldt voor de zogenaamde Australische griep. In je bed blijven liggen en goed uitzieken, is de boodschap. De Australische griep is wel zo intens dat het intussen ook een aantal levens heeft geëist. Dus als je je echt slecht voelt, moet je natuurlijk de dokter een bezoekje brengen. Zo zijn bokser Conor McGregor en zijn familie gisteren in het ziekenhuis beland door de Australische griep. “Ik ben nog nooit in Australië geweest”, stond te lezen op zijn Instagram. Dat heb je dan natuurlijk met besmettelijke ziektes hé.
Krokusvakantie
De kans is groot dat de (Australische) griep nu wel makkelijker zou kunnen uitbreken in België. Eens de buurlanden met het virus zitten, kan het ons land snel bereiken. Maar dat is geen reden tot paniek.
Met Nieuwjaar kon de kans op besmetting wel groter zijn. “Maar uiteindelijk was de griep niet echt in het land, dus blijft de vermenigvuldiging ook nog steeds klein”, licht de viroloog toe. We mogen ook niet te vroeg juichen, want de griep heeft nog wel tijd om in het land te komen. “Het kan nog tot de krokusvakantie.” In België komt de griep nog niet veel voor, maar in de buurlanden wel. “Het griepvirus verspreidt snel natuurlijk.”
2017 afgesloten en 2018 ingegaan met #griep ???
— Davy Van Calsteren (@DavyVCalsteren) 1 januari 2018