Moeten studenten mee vasten tijdens de ramadan? 

De blok is weer begonnen, maar ook de ramadan is nu al langer dan een week bezig. Daarom hebben studerende moslims die mee vasten het wel even moeilijk. Maar moeten zij eigenlijk mee vasten of mogen ze af en toe snacken? Dit is wat ze zouden kunnen doen.  

Studeren als het zo warm is, is voor velen al een grote taak. Maar studerende moslims hebben het nu nog een beetje moeilijker omdat ze moeten vasten. Maar moeten ze eigenlijk echt vasten tijdens de blok? Twee jaar geleden heeft het Executief van de Moslims van België (EMB), het representatief orgaan van de moslimgemeenschap in België, hier het laatst over gesproken.

Volgens het EMB mogen studenten niet zomaar de vasten doorbreken zonder geldige reden. Maar als studenten zich verzwakt voelen en hierdoor slecht zullen presteren, mogen ze wel eten en drinken. “Studenten moeten eerst proberen te vasten. Pas als het echt niet lukt, kunnen ze iets eten”, zei Ahmed Azzouz, een islamitische onderwijsinspecteur, in GVA. Je mag je resultaten en je gezondheid dus niet in gevaar brengen door mee te vasten.

Succesvol vasten en studeren

Het is niet de bedoeling om je toekomst op het spel te zetten door mee te doen aan de ramadan. Maar toch zijn er heel wat studenten die helemaal geen problemen ondervinden tijdens het vasten. Ze delen hun dagen helemaal anders in en plannen het studeren zodanig dat ze geen concentratieproblemen hebben. Wat kunnen jonge moslims doen om het blokken tijdens de ramadan succesvol te laten verlopen?

1. Routine aanpassen

Tijdens de ramadan verandert niet enkel je eetpatroon, maar ook je slaappatroon en de manier waarop je leeft. Je eet pas na 21.30 uur ’s avonds en stopt al met eten rond half 4 in de nacht. Daarom is het voor velen een beetje moeilijk om uitgerust te kunnen studeren.

Heel wat moslimjongeren passen hun slaap- en studeertijd een beetje aan tijdens de ramadan.

Dit zou een handige studeerroutine moeten zijn voor vastende studenten:

  • Rond 21.45 uur: een uurtje pauzeren en eten
  • 23.00 tot 02.30: herhalen
  • 3.00 uur: eten
  • 3.00 uur tot 11.00 uur: slapen
  • 11.30 uur tot 21.30 uur: studeren met tussendoor de nodige pauzes

2. Neem voldoende pauzes

Jongeren die mee doen met de ramadan zorgen er ook voor dat ze voldoende pauzes nemen tijdens het studeren. Als het echt niet meer gaat, is het ook slim om even een frisse neus te gaan halen.

De tijd die je besteedt aan nutteloos staren naar je boeken, kan je beter gebruiken om een wandeling te maken. Nadien zal je merken dat het studeren veel vlotter gaat.

3. Studiemethode

Door gewoon uit je boek te lezen, ga je waarschijnlijk niet voldoende fut of concentratie hebben om goed te kunnen studeren. Daarom moet je eens kijken naar andere studiemethodes die je wakker houden. Denk maar aan flashcards, opschrijven en kernwoorden aanduiden.

4. Zoek een study buddy

Er is niets handiger dan iemand naast je te hebben die door dezelfde ‘miserie’ moet. Zoek een klasgenoot, vriend(in) of familielid die hetzelfde meemaakt en motiveer elkaar om te blijven gaan.

Hierdoor kunnen jullie af en toe ook elkaar gebruiken om te ondervragen of samen te pauzeren.

5. ’s Avonds goed eten

Zorg ervoor dat je ’s avonds goed eet. Een goede maaltijd en voedingstoffen zijn belangrijk voor je. Zorg dat je energierijk voedsel eet waardoor je er een hele dag tegenaan kan.

Denk maar aan:

  • Dadels
  • Groenten (avocado’s)
  • Fruit (bananen en frambozen)
  • Superfoods
  • Yoghurt
  • Noten
  • Water

Vermijd vooral onnodige snacks zoals chips en koekjes.

6. Check op tijd wanneer je examens hebt

Extra stress is het minste dat je nodig hebt tijdens de blok. Daarom moet je elke ochtend checken of er geen examens zijn verplaatst naar een vroegere datum.

Hou je aan je planning en zorg ervoor dat je je eigen deadlines haalt. Probeer ook voor de ramadan jezelf goed voor te bereiden.

Je kan het!

iStock