Het zag ernaar uit dat moslims niet konden meedoen in de handel van bitcoin en anderen. Maar blijkbaar is er nu toch een achterpoortje gevonden in de islamitische wet. Als de cryptomunt gekoppeld is aan een fysieke waarde, dan is er voor moslims geen enkel probleem. Dat zegt OneGram, een start-up uit Dubai die zelf een virtuele munt gekoppeld aan goud op de markt heeft gebracht.
Door de munt te koppelen aan goud worden het risico en de speculatie beperkt. De virtuele munt van OneGram is al goedgekeurd door Al-Maali Consulting, de adviseur voor islamistische financiering uit Dubai.
Fysieke waarde
“Cryptomunten tonen zich bijzonder gevoelig voor schommelingen en speculaties. De virtuele valuta vormen dan ook een financieel product dat weinig geschikt lijkt voor de moslimwereld. Het islamitisch geloof bepaalt immers dat economische activiteit gebaseerd moet zijn op reële, fysieke activa en geen speculatief karakter mag hebben”, meldt het magazine Quartz.
“Gelovige moslims investeren ook niet in bankproducten die hun inkomsten uit intresten halen. Vele moslims zijn dan ook van mening dat producten zoals de bitcoin, ethereum en andere cryptomunten binnen de sharia niet kunnen worden getolereerd.”
“Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de cryptovaluta weliswaar officieel nog niet verboden”, voegt Quartz toe. “Maar de regeringen hebben hun bevolking al wel herhaaldelijk tegen het gebruik van deze financiële producten gewaarschuwd.”
“Om die reden hebben de digitale valuta op de islamitische markten nog geen vaste voet aan grond gekregen. Nochtans circuleert er heel wat geld in de islamitische wereld. De moslimlanden hebben immers een aandeel van 9 procent in het wereldwijde binnenlandse product. Een aantal partijen is dan ook op zoek gegaan naar concepten waarin de cryptovaluta toch aan de vereisten van de sharia zouden kunnen voldoen.”
Goud is stabieler
Een cryptomunt van OneGram wordt gedekt door een hoeveelheid goud in een kluis. Met dit systeem wordt de schommeling van de munt, in tegenstelling tot andere cryptocurrency, beperkt. Ibrahim Mohammed, topman bij de start-up, legt uit dat dit te maken heeft met de stabiele goudprijs op jaarbasis.
In moeilijke economische situaties is goud vaak een veilig toevluchtsoord. Het wordt dan gezien als een veilige belegging. Een investering zonder veel risico’s sluit beter aan bij de sharia.
Ook in Maleisië werd al een gelijkaardig initiatief gestart. Dat kreeg de naam HelloGold.