Musk wou Starlink al ontplooien in Oekraïne voor de start van de oorlog

SpaceX-baas Elon Musk heeft vorige maand het satellietnetwerk Starlink ter beschikking gesteld aan Oekraïne om het belegerde land te helpen het hoofd te bieden aan de Russische agressor. Nu blijkt dat de miljardair al plannen had om de internetservice aldaar te ontplooien, maar dat het militaire conflict het proces heeft versneld.

Musk liet eind februari weten dat Oekraïne voortaan een beroep kan doen op zijn SpaceX internetservice, genaamd Starlink. Hij zei toen ook dat zijn bedrijf extra terminals naar het Oost-Euopese land had gestuurd. Op die manier blijft de Oekraïense bevolking toegang hebben tot het internet, wat geen vanzelfsprekendheid is tijdens een oorlogssituatie. De Russen hebben immers al heel wat van de Oekraïense infrastructuur vernietigd.

SpaceX maakt gebruik van satellieten in een lage baan om de aarde om internettoegang te bieden aan regio’s die niet of moeilijk bereikbaar zijn voor andere dienstverleners.

Vernietiging Russisch materieel

De Britse nieuwssite The Times of London meldde dinsdag overigens dat Starlink de Oekraïense drone-eenheid “Aerorozvidka” helpt om Russisch materieel te vernietigen. De drones van die eenheid zijn uitgerust met speciale warmtebeeldcamera’s om ’s nachts Russische militaire voertuigen te ontdekken. “Als we ’s nachts een drone erop uit sturen, wordt die via Starlink verbonden aan de artillerie, die er weer voor zorgt dat het doel wordt vastgelegd”, verduidelijkte een officier van de Aerorozvidka-eenheid aan de nieuwssite.

Oekraïne maakt met andere woorden dankbaar gebruik van de technologie van Musk. Al blijkt nu dat er al voor de start van de oorlog onderhandelingen aan de gang waren om Starlink te ontplooien in Oekraïne. Dat heeft Gwynne Shotwell, COO van SpaceX, gezegd tijdens Satellite 2022, een conferentie in Washington. Dat meldt Bloomberg. “We waren dicht bij de goedkeuring om de dienst aan te bieden, maar de documenten waren nog niet allemaal ondertekend”, aldus de topvrouw.

Samenwerking met concurrent OneWeb

Shotwell zei ook dat Frankrijk en Polen hebben geholpen om de Starlink-terminals te bezorgen aan Oekraïne.

Voorts helpt SpaceX rivaal OneWeb om een satellietconstellatie te ontplooien nadat dat bedrijf gedwongen was zijn relatie met het Russische ruimteagentschap te beëindigen, waardoor het niet langer een beroep kan doen op de Russische draagraket Sojoez. OneWeb zei maandag in een persbericht dat zijn volgende lancering later dit jaar met een SpaceX-raket zal gebeuren.

(fjc)

Meer
Lees meer...