Mysterie opgelost: waarom een Russisch vliegtuig over Polen vloog en in Slowakije landde, ondanks vliegverbod van EU

Slowakije heeft maandag zijn luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen, in overeenstemming met het besluit dat binnen de Europese Unie is genomen. De volgende dag steeg echter een vliegtuig van de Russische maatschappij Volga-Dnepr Airlines op uit Moskou en kwam aan in Bratislava. Hoe kon dit zomaar gebeuren?

Dinsdag is een IL-76TD van Volga-Dnepr Airlines opgestegen uit Moskou, over Wit-Rusland gevlogen en vervolgens over Polen gevlogen om Slowakije te bereiken. Deze laatste twee landen hebben, samen met de 25 andere lidstaten van de Europese Unie – en zij zijn niet de enigen – hun luchtruim officieel gesloten voor Russische vliegtuigen, vanwege de Russische invasie in Oekraïne die vorige week is begonnen.

De vlucht werd door deskundigen die het Europese luchtruim volgen al snel aangemerkt als een mogelijke overtreding van het EU-verbod.

Nucleaire brandstof

Uiteindelijk bleek dat er geen overtreding was. Het Russische vliegtuig kwam in Bratislava aan omdat Slowakije de vracht nodig had, meldden lokale media. De lading betrof namelijk splijtstof, nodig voor de werking van de twee kerncentrales van het land.

De komst van de IL-76TD is niet in strijd met de voorschriften die maandag in Slowakije van kracht zijn geworden. Er zijn namelijk twee uitzonderingen: vluchten voor humanitaire hulp en voor nucleaire brandstof kunnen worden toegestaan. De Poolse regering had ook vooraf toestemming gegeven aan de Russische vliegtuigen om door haar hemelruim te zoeven.

“Het ministerie van Economische Zaken heeft ook samengewerkt met de Poolse minister van Energie, Anna Moskwa. Slowakije beschikt nu over voldoende splijtstof”, aldus het Slowaakse ministerie van Energie. “De Slowaakse economie beschikt nu over reserves van een ander strategisch product. Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn deze brandstof te vervoeren”, liet minister Richard Sulík optekenen.

Slowakije heeft echter niet gespecificeerd hoe lang zijn elektriciteitscentrales kunnen werken met de reserves die het zojuist heeft aangelegd. In totaal zijn in de twee kerncentrales (Jaslovské Bohunice en Mochovce) momenteel zes reactoren in bedrijf en zijn er twee in aanbouw. Ze gebruiken allemaal Russische brandstof van het bedrijf TVEL. Het bedrijf heeft met Slowakije een contract gesloten tot 2026, meldt Euractiv.

(lb)

Meer
Lees meer...