Mysterieuze ziekte blijven voor doden zorgen in Congo


In het kort

  • Meer dan 416 mensen zijn besmet met een mysterieuze ziekte, die vooral kinderen onder de 5 jaar treft.
  • De symptomen lijken op griep en tien van de twaalf eerste monsters testten positief op malaria.
  • Een team van specialisten is gearriveerd om de uitbraak te begrijpen en erop te reageren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd onlangs op de hoogte gebracht van een mysterieuze ziekte-uitbraak in de Kwango-provincie van de Democratische Republiek Congo. Deze afgelegen regio, op meer dan 400 mijl van Kinshasa, vormt een grote uitdaging op het gebied van toegang en communicatie, wat de inspanningen om de ziekte te identificeren en in te dammen verder bemoeilijkt.

Meer dan 416 mensen zijn besmet en er zijn meer dan 30 sterfgevallen gemeld, voornamelijk bij kinderen jonger dan 5 jaar. Terwijl de eerste berichten wezen op een hogere prevalentie onder 15-plussers, laten recente gegevens een schril contrast zien.

Oorzaken en symptomen

De symptomen van de ziekte lijken op die van griep, waaronder hoofdpijn, hoesten, koorts, ademnood en bloedarmoede. Om het nog ingewikkelder te maken, testten tien van de twaalf eerste monsters positief op malaria, wat wijst op een mogelijke dubbele infectie bij veel patiënten. De directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, benadrukte dat ernstige ondervoeding, die de immuniteit aantast, veel voorkomt bij degenen die ernstig door de ziekte getroffen zijn.

Een team van specialisten, waaronder epidemiologen, clinici, laboratoriumtechnici en infectiepreventiedeskundigen, is na reisproblemen door het regenseizoen eindelijk in Panzi aangekomen. Hun aankomst markeert een cruciale stap in het begrijpen van en reageren op deze uitbraak.

Reactie

Lokale autoriteiten hebben een hoger dodental gemeld sinds eind oktober, met 143 dodelijke slachtoffers die worden toegeschreven aan de ziekte. De situatie onderstreept de urgentie van verder onderzoek en interventie om de impact van deze mysterieuze ziekte op de getroffen gemeenschap te beperken.

Meer
door Redactie
Lees meer...