Waar de televisie naar steeds kleinere en meer menselijke verhalen op zoek is valt de cinema meer dan ooit ten prooi aan prequels, sequels, franchises en spektakelfilms of dus: de zekerheid van het mikken op de massa. Wij gingen op zoek naar de films die we in 2019 zouden willen zien en waarvan de Belgische release nu al bevestigd is en kwamen uit bij dit lijstje.
1. The Kindergarden Teacher (09/01)
Deze film over de uitgebluste kleuterjuf Lisa (Maggie Gyllenhaal) die een enorm potentieel ziet in Jimmy (Parker Sevak) werd een enorme hit tijdens het meest recente Sundance Filmfestival. Jimmy is één van Lisa’s vijfjarige leerlingen en die blijkt de gave van het woord te hebben en goed te zijn in dichten. Wanneer Lisa dat talent tot vol wasdom wil laten komen botst ze met de ouders van de jongen. Een Amerikaanse remake van een Israëlisch origineel, maar daarom een niet minder universeel verhaal.
2. The Favourite (09/01)
Dit is de nieuwe film van Yorgos Lanthimos en wie The Lobster of The Sacred Killing Of A Deer gezien heeft weet daarbij één ding: we kunnen alles verwachten. Het verhaal speelt zich af in het begin van de 18e eeuw wanneer Engeland in oorlog is met Frankrijk. Koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon, maar het is haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) die over het land regeert in haar plaats over het land en tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woedeuitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme.
3. Peterloo (16/01)
Het historische drama Peterloo vertelt het waargebeurde verhaal van de beruchte slachtpartij tijdens een vreedzame, pro-democratie bijeenkomst bij St Peter´s Field in het Engelse Manchester in 1819 waarbij veel mensen uit de arbeidersklasse gewond raakten of de dood vonden.Het is niet toevallig dat het Mike Leigh is die ons deze film levert, want hij maakte eerder al – en bijna uitsluitend – films met een sociaal geweten. Bovendien is Leigh zelf uit de streek afkomstig en wil hij de 200e verjaardag van deze tragedie graag herdenken. Een film leek hem daarvoor het beste middel.
4. Glass (16/01)
M. Night Shyamalan werkt al een tijdje naar deze film toe. Het is een soort van mash-up tussen zijn eigen films Unbreakable (2000) en Split (2017). In Unbreakable maakten we kennis met David Dunn (Bruce Willis) een man die als enige ongeschonden uit een treinongeval kwam en waarvan later bleek dat hij over buitengewone krachten beschikte. Split draaide rond een man (James McAvoy) die 23 verschillende persoonlijkheden in zich had huizen.
In Glass komen deze twee personages samen en kruisen ze het pad van Dr. Ellie Staple (Sarah Paulson), een dokter die niet gelooft in het bestaan van superhelden. Unbreakable en Split waren beide aangename films. Als M. Night Shyamalan de poëtische toon aanhoudt die hij bij momenten in Unbreakable wist te stoppen, dan zou Glass wel eens de mooiste superheldenfilm van het jaar kunnen worden.
5. Green Book (30/01)
Green Book volgt een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter, Tony Lip (gespeeld door Viggo Mortensen) genaamd, die zijn baan verliest wanneer zijn nachtclub moet sluiten. Vervolgens besluit hij als chauffeur rond te rijden voor een uiterst getalenteerde pianist. De twee kunnen elkaar niet luchten of zien, maar vormen geleidelijk aan een band met elkaar.
De film won al verschillende prijzen bij de National Board Of Review (Beste Film en Beste Acteur), is genomineerd voor 5 Golden Globes en maar liefst 7 Critics’ Choice Awards en mag dus nu al beschouwd worden als een favoriet voor de aankomende Oscars.
6. How To Train Your Dragon 3: The Hidden World (30/01)
How To Train Your Dragon, de animatiefilmreeks over de vriendschap tussen Hiccup en zijn draak Toothless, is doorheen de jaren uitgegroeid tot één van de mooiste vertellingen die er momenteel te vinden zijn in een animatiefilm. We kijken dan ook uit naar het derde deel, waarin de twee op zoek gaan naar de verborgen wereld waar de draken vandaan komen.7. If Beale Street Could Talk (13/02)
Sinds films als Get Out en Moonlight het goed gedaan hebben aan de kassa lijkt Hollywood door te hebben dat er ook een publiek bestaat voor “zwarte” films. Het helpt ook dat er tegenwoordig regisseurs als – opnieuw zij – Jordan Peele (van Get Out) of Barry Jenkins (van Moonlight) iets in de pap te brokken hebben.
In februari komt bij ons If Beale Street Could Talk uit, de nieuwe film van Barry Jenkins. De film speelt zich af in de jaren 1970. Tish Rivers is een zwangere vrouw uit Harlem die er alles aan doet om haar onterecht veroordeelde verloofde, Alonzo ‘Fonny’ Hunt, opnieuw vrij te krijgen.De trailer is alvast wondermooi en ook deze film speelt zeker mee in het aankomende awardseizoen.
8. Trio (13/02)
Trio volgt het verhaal van Wim, boekhouder, neuroot en eenzaat die al een tijdje met een depressie worstelt. Zijn halfbroer en tegenpool Gert probeert hem op te beuren met een niet zo alledaags cadeau. Lise een grofgebekte escorte maakt in Wim lang verloren gevoelens los. De depressie lijkt ver weg. Ze praten, lachen, dansen… maar ze zijn niet alleen. Gert is eveneens betoverd door de eigenwijze, intrigerende Lise. De paringsdans begint. Een onwaarschijnlijk trio ontstaat. Voor het eerst heerst er rivaliteit tussen de broers. Een uur lang is Lise van hen. Daarna is alles anders.
Het bijzondere aan Trio is dat het drietal dat we kennen van Safety First (Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans) niet alleen samen de hoofdrollen voor hun rekening nemen, maar ook samen het scenario geschreven hebben (gebaseerd op een toneelstuk van Stefaan Van Brabandt) én samen geregisseerd hebben.
9. Eight Grade (20/02)
Eight Grade dient zich aan als de Lady Bird van 2019 en is een film over hoe lastig het is om in deze tijd jong te zijn. Kayla Day (Elsie Fisher) is een tiener die in het achtste jaar zit en weinig vrienden heeft. Dat probeert ze te compenseren door voortdurend haar telefoon in de hand te hebben. Ze maakt YouTube-video’s gericht op andere adolescenten met dezelfde gevoelens van isolatie, angst en onzichtbaarheid. Ze bereikt er nauwelijks enig publiek mee en nu het einde van een tot nu toe rampzalig schooljaar in zicht is en de hogeschool op komst is, wordt de kloof tussen hoe ze zichzelf waarneemt en de reële situatie steeds groter.
De film kreeg positieve kritieken van de filmcritici met een score van 98% op Rotten Tomatoes, gebaseerd op 120 beoordelingen.
10. The Old Man & The Gun (20/02)
The Old Man & The Gun wordt, zo kondigde hij zelf aan, de laatste film van de nu 82-jarige Robert Redford. Dat is op zich al reden genoeg om te gaan kijken, maar als je weet dat er goed volk als Casey Affleck, Elisabeth Moss, Sissy Spacek en Tom Waits in de bijrollen rondloopt weet je dat we hier misschien wel met een bijzondere film te maken hebben.
Deze misdaadkomedie vertelt het verhaal van Forest Tucker, een Amerikaanse crimineel die voor het eerst op 15-jarige leeftijd werd opgesloten en de rest van zijn leven in en uit de gevangenis doorbracht. Hij is vooral bekend als een ontsnappingsartiest die meermaals uit de gevangenis kon ontsnappen. Op 70-jarige leeftijd ontsnapt hij uit de gevangenis van San Quentin en pleegt opnieuw een aantal roofovervallen op banken.
11. The Lego Movie 2 (20/02)
Vijf jaar geleden is het ondertussen dat The Lego Movie vriend en vijand aangenaam verraste. Intussen hebben we The Batman Lego Movie (2017) gehad die ook zijn momenten had, maar al bij al toch een mager beestje was. In 2019 is het weer tijd voor het echte werk, dan komt The Lego Movie 2: The Second Part uit.
De schrijvers en regisseurs van de eerste film – Phil Lord en Christopher Miller – keren terug als producer, maar het is Mike Mitchell – die van Trolls – die deze keer geregisseerd heeft. De cast ziet er alvast prachtig uit en heeft Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett (Batman), Margot Robbie (Harley Quinn), Jason Momoa (Aquaman), Channing Tatum (Superman), Jonah Hill (Green Lantern) en Alison Brie in de aanbieding.
12. Vice (27/02)
Nog eentje voor het awardseizoen: Vice, een satirische biopic van Adam McKay, de man die enkele jaren geleden The Big Short schreef en regisseerde. Het is een onherkenbare Christian Bale die Dick Cheney speelt in deze film. Cheney was ooit stafchef voor president Ford en was minister van Defensie onder de oude Bush en vice-president onder diens zoon George W. Bush.
Dat deze film er nu is, heeft McKay te danken aan een felle griep die hem te bed hield in 2016. Een periode waarin hij enkele boeken las over Dick Cheney (een hobby als een andere, zeker?) waardoor hij een fascinatie voor de man ontwikkelde. Christian Bale ging met een even groot sérieux te werk: hij kwam zo’n 20 kg aan voor zijn vertolking, schoor zich dagelijks kaal, bleekte zijn wenkbrauwen en verdiepte zich via het internet uitgebreid in de achtergrond van de politicus, die hij ondanks enkele pogingen nooit persoonlijk ontmoette.
Met zes nominaties voor de Golden Globes en maar liefst negen voor de Critics’ Choice Awards is dit één van de frontrunners in het komende awardseizoen.
13. Captain Marvel (06/03)
Het ziet er beroerd uit in het Marvel-universum na Avengers: Infinity War, maar met Captain Marvel staat er een geheel nieuwe superheld klaar om het filmuniversum binnen te stappen.
De film begint op het moment dat Carol Danvers haar krachten al heeft. Ze heeft haar aardse leven achter zich gelaten en heeft zich bij een elite militair team met de naam Starforce aangesloten. Het duurt niet lang vooraleer Carol weer terug op aarde is met nieuwe vragen over haar verleden, en ze heeft er een formidabele tegenstander gevonden in de vorm van de Skrulls. Die worden geleid door Talos, die een invasie van de aarde aan het plannen is.
De grootste reden waarom we uitkijken naar Captain Marvel heet Brie Larsson, de actrice die eerder al indruk maakte in films als Short Term 12 (2013) en Room (2015).
14. Stan & Ollie (13/03)
Films over de filmgeschiedenis, het is een fetisj van Hollywood, maar in dit geval zijn we helemaal mee.John C. Reiliy speelt immers Oliver Hardy (“den dikke”) en Steve Coogan is Stan Laurel (“den dunne”). De film zoomt in op hun afscheidstournee in Groot-Brittannië en Ierland die na hun gouden periode kwam.15. Us (20/03)
Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe je eigen dubbelgangers eruit zien? In Us, de nieuwe film van Get Out-regisseur Jordan Peele, komt één gezin het alvast te weten. Peele pakt opnieuw uit met een horrorfilm waarvan de trailer (op de tonen van de 90s-hit I Got 5 On It van Luniz – er alvast veelbelovend uitziet.
Lupita Nyong’o, Winston Duke en Elisabeth Moss spelen rollen in de film, Duke Nicholson – de kleinzoon van Jack – maakt er zijn filmdebuut in.
16. Dumbo (27/03)
Disney zal ook in 2019 zijn eigen erfenis blijven recycleren en zelfs tegen een hogere snelheid. De eerste van vier (!) live-action remakes verschijnt in maart en is gebaseerd op de originele Dumbo uit 1941. Niemand minder als Tim Burton is aangetrokken als regisseur, het zal ons benieuwen of hij in een strak afgelijnd project als dit ook zijn ei zal kwijt kunnen.
Met Aladdin (24/05), The Lion King (19/07) en Lady And The Tramp (04/10) waagt Disney zich in 2019 ook aan remakes van hun allermooiste klassiekers. Dat wordt bang afwachten.
17. Avengers: Endgame (03/05)
De Endgame komt eraan voor de Avengers. Deze film werd meteen na Infinity War ingeblikt, met net als bij die film de Russo Brothers achter het roer. Pas op 7 december werd de officiële titel van de film bekend gemaakt. Het wordt de 22e film in het Marvel Cinematic Universe en de vierde Avengers.
Na de gebeurtenissen in Avengers: Infinity War, is het superheldenteam op leven na dood. Niet alle Avengers hebben de aanval van’ Thanos in Wakanda overleefd en het ziet er naar uit dat de Avengers voor het eerst een gevecht hebben verloren. Al het leven in het universum is gehalveerd door toedoen van Thanos. De overgebleven Avengers slaan de handen in elkaar en gaan samen het gevecht om leven en dood aan.
18. Pokémon: Detective Pikachu (15/05)
Of dit nu een heel goeie of een heel slechte film gaat worden, daar zijn we nog niet helemaal uit en dat zal de tijd moeten uitwijzen. Het is vooral uit jeugdnostalgie dat we ook deze in dit lijstje hebben gegooid.
De film is gebaseerd op de gelijknamige game uit 2016 en vertrekt van de premisse dat Tim Goodman (Justice Smith), een voormalig Pokémon-trainer Detective Pikachu (Ryan Reynolds) lijkt te kunnen begrijpen. Detective Pikachu was de voormalige partner van Harry Goodman, de vader van Tim die spoorloos verdwenen is. Samen willen ze dit mysterie oplossen.
19. John Wick: Chapter 3 (22/05)
Het begon bij een ongelooflijk lollige en knap uitziende actieprent uit 2014 waarin Keanu Reeves een huurmoordenaar speelde die doldraaide na de moord op zijn hond. Het tweede deel kwam drie jaar later en speelde zich enkele dagen later na de gebeurtenissen in de eerste film af en in het aankomende derde deel probeert John Wick – die uit de gratie van iedereen is gevallen en een prijs van 14 miljoen dollar op zijn hoofd heeft hangen – zich een weg uit New York City te vechten. Verwacht gewoon een nieuwe dosis van dezelfde doldwaze pret. 20. Ad Astra (22/05)
Van deze sci-fi film met Brad Pitt en Tommy Lee Jones in de hoofdrollen is er nog geen trailer, maar toch is iedereen het er al over eens dat dit één van dé releases van het jaar wordt. Achter de camera staat immers James Gray, de regisseur van The Lost City Of Z (2016) én het is de eerste noemenswaardige filmrol van Brad Pitt in twee jaar.
In
Ad Astra trekt Roy McBride (Brad Pitt) door het zonnestelsel, twintig
jaar nadat zijn vader (Tommy Lee Jones) een eenmansmissie ondernam om
daar buitenaards leven te vinden. Roy wil zijn vader vinden en
achterhalen waarom diens missie mislukte.
21. Where’d You Go, Bernadette? (23/05)
Tussen alle blockbustergeweld nog eens een film van menselijke proporties. Where’d You Go, Bernadette? wordt de nieuwe film van Richard Linklater – gebaseerd op de gelijknamige roman – en als je weet dat dat de regisseur is van de Before-trilogie en van Boyhood, dan weet je waarom we deze in dit lijstje droppen.
De film toont Cate Blanchett in de rol van Bernadette. Bernadette heeft alles wat ze maar kan wensen in het leven: een man die haar graag ziet en een briljante dochter. Wanneer Bernadette van het ene moment op het andere verdwijnt, gaat haar gezin erop uit om uit te zoeken wat er met haar gebeurd is.
22. Rocketman (29/05)
Als een film rond Freddie Mercury en Queen het zo onvoorstelbaar goed doet, waarom zou een film rond Elton John dan niet kunnen werken? Rocketman volgt Elton John in zijn vroege carrière als wonderkind aan de Royal Academy Of Music in Londen tot zijn partnerschap met songschrijver Bernie Taupin.
Het was al in 2012 dat deze biopic werd aangekondigd en sindsdien passeerden verschillende namen bij zowel cast als regie de revue. Onder andere Tom Hardy is nog in de running geweest voor de rol van Elton John. Uiteindelijk viel de keuze op Taron Egerton, een jonge Welshe acteur die nog het meest bekend is van de Kingsman-films.23. X-Men: Dark Phoenix (05/06)
Er begint zich zo stilaan een zekere superheldenmoeheid van ons meester te maken, maar wie Logan gezien heeft weet: er zou zich ook zomaar eens een onverwacht pareltje kunnen aandienen. X-Men: Dark Phoenix is de zevende film waarin de X-Men als team optreden en de twaalfde film in het X-Men-filmuniversu en focust op Jean Grey (Sophie Turner).
De film speelt zich af na de gebeurtenissen in X-Men: Apocalypse. Jean Grey’s ongelooflijke krachten beginnen steeds sterker te worden maar ze wordt daarmee ook kwaadaardiger en verandert in de Dark Phoenix. Het team van de X-Men moet een hartverscheurende keuze maken want het lijkt erop dat ze hun teamlid moeten opofferen om de mensheid te redden.
24. Toy Story 4 (26/06)
In 1995 was Toy Story de eerste volledig met de computer geanimeerde animatiefilm. Sindsdien volgde er drie mooie delen waarna iedereen het erover eens was: met dat bloedmooie einde van Toy Story 3 (2010) was de cirkel helemaal rond. Zo dachten ze dus niet bij Pixar, want negen (!) jaar later en 24 jaar (!) na het eerste deel komt er toch nog een Toy Story 4.
De film gaat verder waar Toy Story 3 is geëindigd. Sheriff Woody (Tom Hanks) en Buzz Lightyear (Tim Allen) hebben een nieuwe eigenaar gevonden nadat Andy naar de universiteit ging. Ze maken nieuwe vrienden met ander speelgoed, waaronder met Forky (Tony Hale). Er is echter een probleem met Forky: hij is er niet van overtuigd dat hij een speelgoedje is en dat hij alleen maar in het leven is geroepen om zijn eigenaar blij te maken. Woody en Buzz nemen Forky mee op een roadtrip om te laten zien hoe het leven als speelgoed is.
Randy Newman zal, net als voor de vorige drie films, de muziek opnieuw schrijven. Tom Hanks liet al weten dat hij heeft moeten wenen bij het einde van deze nieuwe Toy Story. Wij moesten wenen bij het einde van Toy Story 3 dus we wachten nog af met een mengeling van nieuwsgierigheid en scepticisme.
25. Once Upon A Time In Hollywood (14/08)
Een nieuwe Tarantino is altijd iets om naar uit te kijken en nu zeker: de cast ziet er nog meer dan anders uit om van te beginnen likkebaarden. Zowel Brad Pitt als Leonardo DiCaprio spelen voor het eerst de hoofdrol in een film van Tarantino en alsof dat nog niet genoeg is qua star quality worden zij nog geflankeerd door onder andere Margot Robbie, Bruce Dern, Dakota Fanning én Al Pacino. Tarantino heeft zelfs laten weten dat hij speciaal voor Pacino een extra personage de film heeft in geschreven.
Wat we nu al precies weten over de inhoud van de film is nogal magertjes. We weten dat de film zich afspeelt in het Los Angeles van eind jaren zestig tegen de achtergrond van de Manson-moorden. De tv-acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn bevriende stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) proberen naam te maken in het Los Angeles van 1969. De buurvrouw van Rick Dalton is Sharon Tate (Margot Robbie).
Omdat de verhaallijn van Robbies personage slechts gedeeltelijk overlapt met de verhaallijn van de personages van DiCaprio en Pitt deelde Robbie zeer weinig opnames met de twee acteurs. De opnames gingen op 18 juni 2018 van start in Los Angeles en eindigden eind november 2018. Er werd onder meer gefilmd in Burbank, aan de Cinerama Dome op Sunset Boulevard, in de Playboy Mansion in Holmby Hills en op Hollywood Boulevard.Verschillende bioscopen, winkels, horecazaken en opvallende reclamepanelen en muurschilderingen uit 1969 werden voor de film gereconstrueerd.
26. IT: Chapter Two (04/09)
In 2017 was er IT, gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King. Meteen werd al – ook gebaseerd op dezelfde roman – een tweede deel aangekondigd. In deel 2 bevinden we ons in het jaar 2016, 27 jaar na de gebeurtenissen die werden beschreven in de eerste film.
Ook de cast heeft dus wel wat wijzigingen ondergaan. Bill Skarsgård herneemt zijn rol als Pennywise, maar verder zijn de kinderen uit de eerste film nu volwassen. James McAvoy, Bill Hader en Jessica Chastain zijn de meest opvallende namen uit de vernieuwde cast.
27. The Joker (02/10)
Sinds Heath Ledger een historisch goeie acteerprestatie neerzette als The Joker in The Dark Knight heeft elke acteur die hetzelfde personage neer moet zetten grote schoenen te vullen. Nu, als er één acteur is waarbij we er vertrouwen in hebben dat hij Ledgers prestatie eer zal aandoen dan is het wel Joaquin Phoenix.
Joaquin Phoenix had alleen maar interesse in een film die géén deel zou uitmaken van het DC Extended Universe. Tot in juli van 2018 was Martin Scorsese nog co-producent, maar die verliet het project. Wat het precies wordt, daar hebben we momenteel nog het raden naar. Wel weten we al dat Robert De Niro de cast vervoegd heeft en dat de film zich in het Gotham van de jaren 80 zal afspelen waar Arthur Fleck (The Joker) een carrière als stand-upcomedian nastreeft.
Aan het roer van deze film staat Todd Philips, een regisseur die zich eerder inliet met komische films als Starsky & Hutch (2004), The Hangover-trilogie (2009–2013) en War Dogs (2016). Dat stelt ons niet meteen gerust voor The Joker. Fingers crossed.
28. Frozen 2 (27/11)
In 2013 was Frozen zo’n gigantisch kassucces voor Disney dat een vervolg onmogelijk kon achterblijven. Dat werd al aangekondigd op de aandeelhoudersvergadering in 2015 en komt uiteindelijk eind 2019 in de zalen. En meer kunnen we zelf nog niet vertellen, want wat de plot precies inhoudt, daar hebben we allemaal nog het raden naar. Alleen, zo verzekert Disney ons, zouden ze geen sequel maken als de originele bedenkers een origineel en goed idee zouden hebben dat alle personages waarde aandoet.
Gelekt materiaal van een Frozen 2-kalender suggereert dat Anna een nieuwe haarstijl aangemeten krijgt en dat de zussen eens gaan shoppen zijn voor nieuwe outfits.
29. Star Wars Episode IX (18/12)
Nog minder valt er momenteel te melden over Star Wars Episode 9, maar die is dan ook nog zo ongeveer een heel jaar van ons verwijderd. Na The Force Awakens en The Last Jedi zal dat dit het laatste deel worden van de nieuwste Star Wars-trilogie. Het filmen is nu nog bezig en zou naar verluidt eindigen in februari 2019.
John Williams keert terug voor de soundtrack, maar voegt er wel meteen aan toe dat het de laatste Star Wars die hij van een soundtrack zal voorzien.