Nationale voetbalploeg van San Marino behaalt eerste competitieve overwinning ooit

San Marino heeft in het voetbal zijn eerste overwinning gepakt in twintig jaar. Omdat die vorige overwinning er kwam in een oefenwedstrijd, is het zelfs hun eerste zege ooit in een competitieve wedstrijd. De voetbaldwerg klopte in de Nations League namelijk Liechtenstein met 1-0.

Dat San Marino niet echt een grootmacht is in de voetbalwereld is een understatement. De nationale ploeg bij de mannen – ook wel La Serenissima genoemd – speelde zijn eerste oefenwedstrijd in 1986. Sindsdien speelde ze 206 wedstrijden. Daarvan verloren ze er 195, speelden ze 9 keer gelijk en ze wonnen ze tot voor deze week slechts één keer. In totaal wist hun nationale ploeg ook amper 34 doelpunten te maken, minder dan één doelpunt per jaar dus.

Liechtenstein

Hun laatste en enige overwinning kwam er in 2004 toen een oefenwedstrijd tegen Liechtenstein eindigde op 1-0. Doelpunten maker van dienst was toen Andy Selva, topschutter aller tijden met acht doelpunten, waarvan drie tegen de Rode Duivels.

Woensdagavond stond San Marino in hun eerste wedstrijd van de Nations League opnieuw tegenover Liechtenstein. Omdat het, naast hun enige zege ooit, ook al twee keer gelijkspeelde tegen dat land, was de spanning vooraf te snijden. Liechtenstein zelf had ook al vier jaar niet gewonnen. In 2020 klopten ze … San Marino.

Nicko Sensoli

De wedstrijd tussen San Marino en Liechtenstein ging lang gelijk op. Kort na rust wist Nicko Sensoli dan toch te scoren. Het was de eerste interlandgoal ooit van de 19-jarige flankaanvaller, die speelt in Sangiuliano City in vierde klasse in Italië. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het doelpunt er kwam met enig geluk, maar daar zal geen van de bijna 34.000 San Marinezen om malen.

Na deze voorsprong was het nog zo’n 40 minuten bang afwachten voor iedereen die San Marino een warm hart toedraagt. De verdediging en doelman hielden echter stand en zo kon er gevierd worden. Voor het eerst ooit wint het land een competitieve voetbalinterland. San Marino komt zo zelfs op kop in groep 1 in league D in de Nations League. Gibraltar, het derde land in die groep, is namelijk nog niet in actie gekomen. Zij ontvangen zondag 8 september thuis Liechtenstein.

Meer
Lees meer...