In het kort
- In plastic verpakte vochtige doekjes verstopt rioleringen en kosten de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks 22-55 miljoen euro.
- Deze doekjes belanden vaak op straten en stranden, waar ze handmatig moeten worden opgeruimd als zwerfafval.
- Nederlandse autoriteiten streven naar een Europees verbod op vochtige doekjes met plastic om de milieuschade te beperken.
In plastic verpakte vochtige doekjes, vaak gebruikt voor reiniging en hygiëne, vormen een grote belasting voor het milieu en de economie. Deze doekjes worden vaak door het toilet gespoeld. Omdat ze niet-afbreekbaar plastic bevatten, lossen ze niet op en verstoppen ze het riool. Volgens staatssecretaris Jansen van het ministerie van Milieu kost dit de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks tussen de 22 en 55 miljoen euro.
Milieuschade en zwerfafval
Naast het verstoppen van rioleringen belanden deze doekjes vaak op straten en stranden. Daar blijven ze liggen als zwerfafval dat handmatig moet worden opgeruimd. De populariteit van vochtige doekjes is de afgelopen jaren sterk gestegen. Ze vervangen traditionele opties zoals herbruikbare doekjes of papieren handdoekjes vanwege hun gemak. Dit gemak heeft echter een hoge prijs voor het milieu.
Streven naar een Europees verbod
De Nederlandse autoriteiten erkennen de urgentie van het probleem. Ze dringen aan op een Europees verbod op vochtige doekjes met plastic. Dit verbod vereist een wijziging van de bestaande Single-Use Plastic (SUP) Richtlijn. De oproep tot actie sluit aan bij een soortgelijk pleidooi van waterbeheerorganisaties en de Stichting Rioned eind vorig jaar.