Nederlandse economische groei komt tot stilstand

De Nederlandse economie stagneert in de eerste drie maanden van het jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ze in die periode met 0,0 procent gegroeid is.

De Nederlandse overheidsuitgaven daalden in het eerste kwartaal van 2022 met 4,0 procent, meldt het CBS. Dat zou te maken hebben met een sterke daling in de coronasteunmaatregelen. “Vorig jaar gingen heel veel overheidsuitgaven naar de zorg, voor de vaccinatiecampagne, het inrichten van testlocaties. Die uitgaven werden afgeschaald in het eerste kwartaal, wat een negatieve impact had op de cijfers (van het bbp, red.)”, zei Peter Hein van Mulligen, CBS-hoofdeconoom, tijdens een persconferentie.

Huishoudens hebben 0,1 procent minder besteed dan in het vierde kwartaal van 2022. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 0,5 en 1,3 procent af, maar investeringen stegen met 0,8 procent.

Nederland blijft met zijn 0,0 procent groei onder de al lage gemiddelde groei in de EU van 0,4 procent. Het Belgische bbp kon afgelopen kwartaal een groei van 0,3 procent optekenen.

Herstel na pandemie

Het herstel van Nederland na de coronapandemie is daarom niet slecht. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2021, toen Nederland in een lockdown zat, steeg het bbp van het afgelopen kwartaal met 7,0 procent. “In vergelijking met de rest van de EU heeft de Nederlandse economie de coronaperiode beter doorstaan”, aldus van Mulligen.

Ten opzichte van een jaar geleden gaven Nederlandse huishoudens 10,6 procent meer uit. De uitgaven aan horeca, cultuur en recreatie zouden meer dan verdubbeld zijn. Overheidsuitgaven stegen voor diezelfde periode met 2,5 procent.

Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 kent het Nederlandse bbp een groei, van 4,6 procent. De uitgaven bij handel, vervoer en horeca stegen in twee jaar tijd zelfs met 7,0 procent. De culturele sector (samen met ‘recreatie’ en ‘overige diensten’) is wel nog niet helemaal hersteld van de pandemie. Daar is nog een daling van 6,0 procent waargenomen in vergelijking met twee jaar geleden.

De cijfers die het CBS publiceerde zijn op basis van een eerste berekening van de beschikbare informatie van de Nederlandse economie sinds het nieuwe jaar. Een tweede berekening van de economische groei wordt bekendgemaakt op 24 juni.

(ns)

Meer
Lees meer...