Left Right
scrollTop top

Nederlandse minister van Veiligheid Blok noemt de terreurdreiging in Rotterdam “een idiote actie” van een 22-jarige


Nederlandse minister van Veiligheid Blok noemt de terreurdreiging in Rotterdam “een idiote actie” van een 22-jarige

De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) zegt dat de zogezegde terreurdreiging in Rotterdam eigenlijk een “idiote actie” was van een 22-jarige man uit de provincie Brabant. Dat meldt persbureau ANP. Ook bevestigt Blok dat de man de verspreider was van het bedreigend bericht, waardoor een concert van de band Allah-Las in concerthal de Maassilo in Rotterdam afgeschaft werd.

De verdachte is gisterennacht rond twee uur gearresteerd in Brabant en overgebracht naar Rotterdam voor verhoor.

“We zijn uiteraard heel benieuwd van hem te horen waarom hij deze idiote actie heeft gepleegd”, zegt de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD). “We willen van deze meneer weten waarom hij het bericht naar buiten heeft gebracht waarop wij het concert in de Maassilo moesten afgelasten. Daarover wordt hij op dit moment aan de tand gevoeld.”

De Nederlandse politie geeft geen commentaar op de gespierde uitspraken van Blok. Wel wordt er bevestigd dat de arrestatie in Brabant in het kader van de crisissituatie van gisteravond in Rotterdam gebeurde: “De aanhouding is verricht na de melding van een mogelijke aanslag op de Maassilo. Er is dus een link.”

Ahmed Aboutaleb (PvdA), de burgemeester van Rotterdam, wil nu proberen om het geannuleerde concert van Allah-Las toch te laten doorgaan. Maar liefst negenhonderd mensen hadden een kaartje gekocht.

NL overheid

Spaanse tip

De man verspreidde zijn dreigende boodschappen vermoedelijk via de berichtenapp Telegram. Dat wordt door de Spaanse politie opgevangen en die waarschuwden vervolgens de Nederlandse inlichtingendiensten. Daarop werd besloten om het concert van Allah-Las niet te laten doorgaan. Volgens de Spaanse kranten El País en El Mundo en persbureaus Reuters en AP was er geen directe link tussen de dreiging in Rotterdam en de aanslagen in Spanje. Dat meldden ze op basis van informatie van de Spaanse antiterreurdienst.

“Om kwart voor zeven stond de politie voor de deur en liet weten dat het concert niet door mocht gaan vanwege terreurdreiging”, zegt Minke Weeda, directeur van Rotown, de organisator van het concert. “Dat was wel even schrikken.” Het publiek was nog niet binnen, naast de band en enkele medewerkers was de concertzaal dus leeg. Speciale politie-eenheden hebben de concertzaal doorzocht. De band moest op bevel van de politie in de concertzaal blijven. “Ze waren er redelijk laconiek onder en baalden er vooral van dat ze niet konden spelen”, zegt Weeda.

In Turkije werd een concert van Allah-Las eerder geannuleerd omdat een concertorganisator aanstoot nam aan de naam van de groep.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489