Left Right
scrollTop top

Nederlandse sergeant loopt over naar IS en kent mogelijk gevoelige informatie


Nederlandse sergeant loopt over naar IS en kent mogelijk gevoelige informatie

Een Nederlandse sergeant van een vliegbasis in Gilze-Rijen is overgelopen naar IS. De man beschikt mogelijk over gevoelige informatie die missies en collega’s in gevaar kan brengen. “Dit is geen kattenpis, dit is heel ernstig”, zegt advocaat Michael Ruperti, gespecialiseerd in militaire strafzaken, aan De Telegraaf.

De 26-jarige sergeant zou drie weken vakantie hebben genomen om naar zijn ouders in Amsterdam te gaan. Hij zou overwogen hebben om daarna nog naar familie en vrienden in het buitenland af te reizen. Maar nu blijkt dus dat hij naar Syrië is vertrokken om er IS te vervoegen. De man beschikt over informatie die heel gevoelig ligt. En niet alleen over lopende missies, maar mogelijk heeft hij ook de namen en adressen van collega’s die betrokken zijn bij de strijd tegen IS.

Vertrouwensfunctie

De sergeant had een vertrouwensfunctie en was nochtans grondig gescreend. Het baart het Nederlandse leger zorgen dat hij op de hoogte is van de geweldsinstructies waarmee crews van de helikopters vanaf hun woestijnbasis in Mali opstijgen. “Als ze weten wanneer onze mannen en vrouwen ter plekke al dan niet de trekker van hun wapensystemen mogen overhalen, kan dat een dodelijk gevaar betekenen”, zegt een luchtmachtmilitair aan De Telegraaf.

Natuurlijk wordt ook in vraag gesteld hoe het mogelijk is dat niemand de radicalisering van de sergeant heeft opgemerkt. Onderzoek moet nu uitwijzen of er signalen waren voor hij naar Syrië vertrok en tot welke informatie hij toegang had. Maar betrokkenen beseffen nu al dat hij een goudmijn is voor de Islamitische Staat. Zeker omdat ze uitgerekend door Nederlandse F-16’s onder vuur worden genomen.

Geert Wilders

Ook politiek rommelt het in Nederland door dit nieuws. Defensie moet nagaan of er nog meer militairen zijn die van plan zijn over te lopen. Tot nu toe was het vrij zeldzaam dat militairen moeten worden ontslagen omdat ze sympathie hebben voor gewelddadige islamitische stromingen. PVV-leider Geert Wilders reageerde als volgt: “Defensie blijkt dus helaas misbruikt te worden als een opleidingsinstituut voor terroristen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het wordt tijd dat de Nederlandse regering eindelijk wakker wordt en begrijpt dat ons de oorlog is verklaard.”

(Bron: De Telegraaf)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…