Net je diploma op zak en nu wil je poen scheppen? Dan moet je blijkbaar bij de overheid gaan werken

Als hoogopgeleide gaan werken in de privésector voor een dik loon en een nog dikkere bedrijfswagen? Er is misschien een beter idee. Uit een studie, uitgevoerd door het kabinet-Ambtenarenzaken, blijkt dat jonge hoogopgeleide werkkrachten een pak meer verdienen bij de federale overheid dan in de privésector. Combineer dat met een vaste benoeming en een riant pensioen en als jonge ambitieuze brainiac is je keuze snel gemaakt. Toch?

Volgens Bart Buysse , Directeur-Generaal van het Belgische Verbond voor Ondernemers (VBO), is die trend al een tijdje aan de gang. “Vroeger was de voornaamste reden om bij de overheid aan de slag te gaan je vaste benoeming en je pensioen. Je had een werkzekerheid die de privésector niet kon garanderen. Het bedrijfswezen kon dan weer jong talent binnenlokken met een hoger loon en doorgroeimogelijkheden” aldus Buysse, “Nu de overheid kan concurreren met de lonen in de privésector kan dat

arbeidsmarktverstorend werken.”

Volgens Buysse begint het bij de privésector vooral te nijpen op vlak van Ingenieurs en financiële profielen. “We willen waarschuwen dat een tekort aan die functies in de privésector de financiële groei kan stuiten. De overheid moet ook haar verantwoordelijkheid daarin dragen.” zegt Buysse.

Buysse ziet wel mogelijkheden voor bedrijven om hun functies aantrekkelijker te maken. “Een grote evolutie in de openbare sector was dat de kwaliteit van het management van overheidsinstellingen hard is gestegen. Dat is iets waar bedrijven nog meer op kunnen inzetten. Je maakt de functies binnen een bedrijf aantrekkelijker als je de bedrijfscultuur daarrond ook aanpakt.” Daarnaast zijn er natuurlijk ook de bonussen, doorgroeimogelijkheden en de bedrijfswagens die je minder zal zien bij overheidsfuncties.Volgens minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput is de loonkloof tussen ambtenaren en contractuelen een werkpunt. “Er is een onrecht ten aanzien van contruactuelen en daar wordt hard aan gewerkt.” aldus Vandeput. Toch zijn, volgens de minister, de hoge lonen niet de enige reden waarom overheidsjobs in trek zijn. “Het salaris is een motivator, maar ik denk toch dat vooral de inhoud en maatschappelijke relevantie van de functie, de werkzekerheid, de goede combinatie werk­ en gezinsleven, en de uitstekende verlofregeling zorgen voor gemotiveerde en gelukkige werknemers.”
EPA
Meer
door Redactie
Lees meer...