Netflix werkt aan documentaire over beruchte Woodstock festival uit 1999

Er is een documentaire in de maak voor Netflix over het muziekfestival Woodstock uit 1999. Dat evenement moest een groot vierdaags feest worden om het dertigjarig jubileum van het originele festival te vieren, maar draaide uit op een fiasco door de extreme hitte, slechte organisatie, te veel volk en geweld.

Het verhaal van Woodstock uit 1969 is alom bekend. Dat van het gelijkaardige festival dertig jaar later is dat veel minder. Woodstock ’99 leek aanvankelijk goed georganiseerd. In tegenstelling tot de vorige editie(s) was het terrein goed te beveiligen en was er veel security. De organisatie was ook vrij professioneel en leek klaar. Bovendien was de affiche met grote namen zoals James Brown, Jamiroquai, Sheryl Crow, The Offspring, Rage Against the Machine, Korn, Limp Bizkit, Metallica, Red Hot Chili Peppers en vele anderen indrukwekkend.

Toch duurde het niet lang voor alles volledig in het honderd liep. Alles begon met de beklemmende hitte met temperaturen tot boven de 38 graden Celsius. Bovendien was drinken op het terrein zeer duur, waren er bijna geen bomen voor schaduw en bestond grote delen van het gebied uit snikhete betonnen platen. Het aantal gratis drinkfonteintjes en het aantal toiletten was ruim onvoldoende voor de in totaal 400.000 bezoekers over vier dagen.

Brand, gewonden, dode en aanrandingen

Tijdens het optreden van Limp Bizkit begon het helemaal mis te lopen. Zanger Fred Durst riep zijn fans op om agressief te worden. De volgende dag was er op het terrein een grote brand ontstaan tijdens de optredens van Red Hot Chili Peppers en Megadeth. De oorzaak daarvan waren kaarsen die door een vredesorganisatie waren uitgedeeld.

Daarop begonnen mensen van alles te pakken om in de brand te smijten. Op die manier plunderden ze ook van de vele kraampjes op het terrein en probeerden ze de bankautomaten leeg te roven. Daarop werd een grote troepenmacht van New York State Troopers en lokale politie opgetrommeld om het terrein te ontruimen. Dat lukte zonder problemen, maar achteraf bleken wel heel wat mensen gewond te zijn geraakt. Eén iemand stierf ook aan oververhitting en hartfalen. Er waren ook meerdere meldingen van aanrandingen en verkrachtingen.

Docureeks

Meer dan stof genoeg dus voor een boeiende documentaire. Dat dacht ook Netflix. De docureeks over Woodstock ’99 wordt gemaakt door Raw, het productiehuis achter Don’t F**k with Cats en Fear City: New York vs. The Mafia. Zij willen het echte verhaal vertellen over hoe “drie dagen van vrede, liefde en muziek” de laatste dag vlammen opgingen.

Daarbij maken ze gebruik van ongeziene archiefbeelden en intieme getuigenissen van mensen achter de schermen, op de podia en in de menigte. Het is nog niet bekend wanneer de reeks op Netflix te zien zal zijn.

Zoek je in afwachting iets anders om te bekijken? Kijk dan eens naar onze lijst met de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...