Sinds 25 juli pronkt Another Life op Netflix. Het gaat om een sciencefiction-reeks over vijandige aliens die de aarde bedreigen, met in de hoofdrol astronaut Niko Breckinridge – vertolkt door Katee Sackhoff, bekend uit Battlestar Galactica. Hoewel de plot niet bijster origineel is, is de serie een absolute aanrader voor liefhebbers van het genre. Zo heeft Another Life alles wat de harten van doorwinterde sci-fi-fans begeert: een verre ruimtereis, heldhaftige en gespierde crewleden, moorddadige ruimtevirussen, Star Trek-achtige planeten en slijmerige, Amerikaanse regeringsleden.
Zoals bij zoveel sci-fi-reeksen is het begin van Another Life erg spannend en mysterieus. Een buitenaardse spacecraft landt op aarde en verandert in een soort van communicatietoren. De slimste wetenschappers worden niet wijzer uit het projectiel, maar ze weten na uitvoerige studies wel te achterhalen dat het informatie verstuurt naar de sterrengroep Pi Canis Majoris, 95 lichtjaren verwijderd van de aarde.
Another Life speelt zich in de toekomst af en dus hebben de Amerikanen de technologie om hun beste ruimteschip ver in de ruimte te sturen. Het uiterst gesofisticeerde, Star Trek-achtige ruimteschip de ‘Salvare’ vertrekt voor een maandenlange reis met astronaut Niko Breckinridge (Katee Sackhoff) aan het roer.
Heel wat fans vergelijken het begin van dit eerste seizoen met de plot van de film Arrival en de reeks Nightflyers.
Gekibbel en vrijpartijen
Dit eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen. Niko Breckinridge, die eerder een missie naar Saturnus overleefde waarbij de helft van de crew omkwam, krijgt de leiding over de missie ten nadele van haar eigen leerling Ian Yerxa (Tyler Hoechlin).
Die laatste wordt door het Amerikaanse leger als te impulsief beschouwd. Bovendien is de crew van de ‘Salvare’ nog erg jong. Dit alles zorgt voor heel wat gekibbel aan boord en de vechtpartijen, jaloezie en romances blijven niet uit. Bij momenten denk je dat je naar Stan uit Thuis aan het kijken bent.
Clichématige gebeurtenissen
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zit er ook een opgeblazen snob aan boord: Sasha Harrison, de zoon van Amerikaanse minister, die nog nooit op ruimtemissie geweest is. Wanneer de crew niet met elkaar aan het vechten of flirten is, kampen ze met cliché sci-fi-problemen, waaronder een dodelijk ruimtevirus en een technisch mankement waardoor het ruimteschip gedwongen is om een noodlanding te maken op een gevaarlijke planeet.
Ook heeft de ‘Salvare’ een volledige backup crew, die in kunstmatige slaap ligt. Wanneer een bemanningslid (doorgaans met een bijrol) sterft, wordt die dus meteen vervangen. In feite is dat concept afgekeken van de zogenaamde redshirts van Star Trek.
Eigentijdse invalshoeken
Hoewel het duidelijk is dat bedenker Aaron Martin bij heel wat gevestigde (film)reeksen uit het genre gaan spieken is, heeft de serie ook enkele originele, eigentijdse invalshoeken. Zo vertoeft ook William aan boord van de ‘Salvare’, een AI-interface van een man die de besturing en het welzijn van het ruimteschip belichaamt.
Another Life werpt enkele ethische vragen op: kan je menselijke eigenschappen toekennen aan een AI-persoon? Is liefde met een AI-persoon mogelijk? Moeten AI-personen dezelfde rechten krijgen als échte mensen?
Ook worden kwesties aangehaald zoals de klimaatopwarming waardoor heel wat steden onder water liggen, is Korea opnieuw verenigd en zijn China en Rusland vijandige landen.
Tot slot zwermt op aarde ook een influencer/paparazzo rond met miljoenen volgers die geen hoofdstuk uit het alien-verhaal wil missen.
Tweede seizoen verwacht
Op het einde van de reeks komen we er nog niet achter of de ‘Salvare’ de aarde weet te redden van de aliens. Alles wijst erop dat er een tweede seizoen komt, maar volgens de Britse entertainmentwebsite Digital Spy zal dat pas in 2020 of misschien zelfs later het daglicht zien.