Netflix heeft gereageerd op de uitlatingen van regisseur Steven Spielberg. Die wil streamingdiensten zoals Netflix bannen van de Oscars. Spielberg wil de regels wijzigen zodat alle films een traditionele release moeten hebben in de cinema. Daardoor zouden Netflix-films uit de boot vallen. “We houden van cinema”, schrijft Netflix nu op Twitter in een poging om hun vel te redden.
Netflix haalde met Roma maar liefst tien Oscarnominaties binnen en kon er ook drie van verzilveren. De film werd verkozen tot Beste Buitenlandse Film en regisseur Alfonso Cuarón kreeg de prijs voor Beste Regisseur en Beste Camerawerk. Een sterke avond voor de streamingdienst dus, al moesten ze wel de hoofdprijs aan Green Book laten (lees hier alles dat je moet weten over de Oscars). Toch was de streamingdienst een van de meest besproken onderwerpen achteraf. Het waren de eerste grote Oscars voor een streamingdienst, en dus ook voor een film die niet in de zalen was te zien (lees hier waarom regisseur Alfonso Cuarón voor Netflix koos). Dat schoot bij een aantal Hollywoodzwaargewichten echter in het verkeerde keelgat.Vier weken in de bioscoop
Een opvallende naam daarbij was de iconische regisseur Steven Spielberg (zelf goed voor drie Oscars). Die is al langer een tegenstander van de manier waarop Netflix omgaat met films. “Steven (Spielberg, red.) vindt dat er een verschil is tussen streaming en bioscoopfilms”, liet zijn woordvoerder weten. “Hij hoopt dat anderen hem daarin bijstaan op de Academy Board of Governors meeting. Hij zal kijken wat er gebeurt.”
Spielberg zetelt zelf in die Academy Board of Governors, die jaarlijks samenkomt na de Oscars om een nabespreking te houden. En op die nabespreking, die in april zal doorgaan, zal de kritiek van Spielberg al zeker behandeld worden, zo gaf de Academy al mee. “Discussies over de regels van de awards zijn aan de gang in de verschillende branches en we zullen dit waarschijnlijk behandelen op de meeting in april.” Spielberg zou een regel willen invoeren die films oplegt minstens vier weken exclusief in de bioscoop te zien te zijn. Dat zou natuurlijk een streep door de rekening zijn van Netflix, dat hun films enkel streamt.
Oneerlijke voordelen
De iconische filmmaker vindt namelijk dat Netflix een hoop ‘oneerlijke’ voordelen heeft. Zo zouden ze te veel geld besteden aan hun films. Netflix stak naar verluidt maar liefst 40 tot 60 miljoen dollar (35 tot 53 miljoen euro) in de campagne om Roma aan een Oscar te helpen. Netflix-films hebben daarnaast ook onmiddellijk na hun release toegang tot een immens internationaal publiek, dat er op de koop toe altijd en overal naar kan kijken. Roma speelde ook maar drie weken in de zalen en Netflix maakt enkel als ze het zelf willen resultaten van hun films bekend. Dat is oneerlijk volgens velen, die dus aansturen op een wijziging van de regels.
Roma-regisseur Alfonso Cuarón verdedigde Netflix al in een interview met Variety. “Er moet een grotere diversiteit komen in de manier waarop we films releasen. Distributiemodellen moeten flexibeler worden, op maat van de film”, meent hij. “We denken maar op één manier. Het is het moment om daar verandering in te brengen. Nu is het een confrontatie tussen economische modellen. Maar het is niet zo dat één model de cinema ten goede komt en het andere niet.”
“We houden van cinema”
Maar nu heeft ook Netflix zelf gereageerd via hun filmaccount op Twitter. “We houden van cinema”, schrijft de streamingdienst. “Hier zijn een aantal dingen waar we ook van houden: toegang voor mensen die naar de bioscoop gaan niet altijd kunnen betalen of in dorpen leven waar er geen zijn, iedereen overal op hetzelfde moment laten genieten van een release en filmmakers meer manieren geven om hun kunst te delen. Deze dingen sluiten elkaar niet uit.”
We love cinema. Here are some things we also love:
— Netflix Film (@NetflixFilm) 4 maart 2019
-Access for people who can't always afford, or live in towns without, theaters
-Letting everyone, everywhere enjoy releases at the same time
-Giving filmmakers more ways to share art
These things are not mutually exclusive.