Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) heeft in Terzake haar standpunt verduidelijkt over de situatie van vluchtelingen uit Syrië. Ze benadrukt dat een herziening van de vluchtelingenstatus mogelijk is bij duurzame veranderingen, maar stelt dat het nu nog te vroeg is om dergelijke stappen te ondernemen. Daarbij spaarde ze haar kritiek niet op Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Na meer dan tien jaar burgeroorlog is het regime van Bashar al-Assad in Syrië gevallen. Rebellengroepen hebben de macht overgenomen, wat zorgt voor hoop op verandering, maar ook voor veel onzekerheid. Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) heeft daarom de behandeling van asielaanvragen van Syriërs voorlopig opgeschort.
“Het is voor ons op dit moment onmogelijk om de situatie op het terrein in te schatten”, verklaarde Nicole de Moor. “Mensen die hier asiel hebben aangevraagd, zijn gevlucht voor het regime van Assad. Dat regime is nu weg, wat op zich positief is. Maar we weten nog niet wie er aan de macht is of zal komen. Het is dus onmogelijk om te oordelen wie er gevaar loopt en wie veilig kan terugkeren.”
Politieke reacties
De val van Assad heeft ook in België politieke golven veroorzaakt. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) deelde een video van terugkerende Syriërs uit Turkije met de boodschap: “Benieuwd hoeveel er vanuit België zullen terugkeren.”
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ging een stap verder en reageerde op artikels over feestende Syriërs in België met de woorden: “Ok dan. Ciaokes, byekes.”
Deze uitspraken vielen niet in goede aarde bij De Moor. “Ik ben gechoqueerd. Het is schandalig en ik vraag me af met welk moreel gezag Vlaams Belang hierover spreekt. Een paar jaar geleden ging Filip De Winter nog op de koffie bij Assad, terwijl het toen al duidelijk was wat voor een brutale dictator hij was. Van Grieken heeft een kans gemist om te zwijgen”, reageerde ze scherp.
Terugsturen: een optie?
Volgens De Moor is het niet uitgesloten dat vluchtelingen ooit worden teruggestuurd, maar dat hangt af van de situatie in Syrië. “Een vluchtelingenstatus is niet noodzakelijk voor altijd. Als het land van herkomst duurzaam verandert, kunnen we die status herbekijken. Maar daarvoor is het vandaag veel te vroeg. Het kan net zo goed de verkeerde kant opgaan.”
De staatssecretaris gaf ook aan dat er overleg is met Europese collega’s. “Iedereen zit met dezelfde vragen en bezorgdheden. Als de situatie in Syrië verslechtert, riskeren we zelfs juist meer vluchtelingen.”