Niet echt competitief: België na Denemarken absolute kampioen van de loonkost in Europa

Eurostat

België is een gigantisch duur land om mensen aan de slag te houden. Want de gemiddelde loonkost loopt op tot 39,2 euro. Daarmee zijn we, na Denemarken, het duurste land van heel de EU. De gemiddelde uurkost voor de eurozone zit net niet op 30 euro, voor heel de EU zelfs maar op 25,4 euro. En ook ten opzichte van onze buurlanden zitten we niet goed: Frankrijk, Nederland, Duitsland, allemaal zijn ze ‘goedkoper’. 

De loonkost is al langer een punt van bekommernis voor de beleidsmakers. Want wie wil investeren in een land waar het erg duur is om mensen aan te nemen? De hele strijd om een indexsprong, waarbij de lonen voor één keer een stijging oversloegen, had daar ook mee te maken: de economie ‘competitiever’ maken, en dus de lonen wat drukken ten opzichte van de buurlanden.

Maar de nieuwste cijfers van Eurostat lijken dat niet te bevestigen. België zit nog altijd helemaal bovenaan de lijst. Enkel Denemarken zit met 42 euro per werknemer per uur nog hoger. Maar we hebben het vooral ten opzichte van onze buurlanden moeilijk. Luxemburg zit aan 36,6 euro, Frankrijk aan 35,6 euro en Nederland aan net iets minder dan 35 euro. Dat is al een pak onder België. De grootste producent van Europa, Duitsland, zit aan een loonkost van zo’n 33 euro.

Kloof met Oost-Europa

Wat overigens ook opvalt: de kloof met Oost-Europa blijft gigantisch. Bulgarije met 4,4 euro en Roemenië met 5,5 euro blijven spotgoedkope landen om iets te produceren. En zelfs meer centrale landen zoals Hongarije, met 8,3 euro en Polen met 8,6 euro zijn toch erg ver weg van de kosten in West-Europa.

Opvallend ook is dat België vooral zulke hoge loonkosten heeft door het deel dat niet in salarissen zit, maar in andere kosten, zoals de sociale bijdragen.

Overigens was het enige land waar de loonkosten daalde Italië, met 0,8 procent. In Nederland en België, was er een heel lichte stijging met 0,1 en 0,2 procent.

Meer
door Redactie
Lees meer...