Niet zo onschuldig als je denkt: hier is waarom je vochtige doekjes beter links laat liggen

Vuile babymondjes of -billetjes? Snel een vochtig doekje halen en klaar is kees, zou je denken. Misschien gebruik je ze zelf wel. Maar wist je ook dat ze niet zo onschuldig zijn als je denkt? Vochtige doekjes zijn niet alleen schadelijk voor onze huid, maar ze zijn ook de grootste vijanden van onze … riolen.

Denk de volgende keer twee keer na voor je naar vochtige doekjes grijpt, want het blijkt dat ze op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zitten namelijk heel wat chemicaliën in die allergieën en irritaties kunnen veroorzaken. Daarnaast zitten er bewaarmiddelen in de doekjes die ze vochtig en bacterievrij houden … en medische kwaaltjes kunnen uitlokken. Langdurig gebruik kan zelfs een negatief effect hebben op het immuunsysteem en de hormonenspiegel, zeker bij baby’s.

Grootste vijand van onze riolen

Maar dat is niet alles. Wekelijks doen vochtige doekjes minstens één pomp van rioolbeheerder Infrax blokkeren. Want als de doekjes worden doorgespoeld, vormen ze uiteindelijk één grote, draderige klomp die de boel doet verstoppen. Als die klomp niet op tijd wordt verwijderd, staat de hele wijk onder water als het hard regent. “Als onze werkmannen moeten uitrukken voor een defect riool, is het in één op de drie gevallen door vochtige doekjes”, zegt Björn Verdoodt van Infrax aan Het Nieuwsblad. De kostprijs van al die schade loopt op tot miljoenen euro’s. “Het is schade die we met z’n allen meebetalen, want via onze waterfactuur betalen we allemaal mee aan het onderhoud van onze riolen”, stelt hij.

Label zonder impact

Om de mensen te waarschuwen dat je vochtige doekjes niet zomaar mag doorspoelen, werd er twee jaar geleden beslist dat er een pictogram moest komen op de verpakkingen. Maar volgens Infrax heeft dat label weinig impact, waardoor men is overgegaan op vermanende brieven in wijken waar het echt problematisch is. “Dan merken we dat het effect heeft. Tijdelijk toch. De regel is heel simpel: alleen gewoon toiletpapier doorspoelen. De rest in de vuilnisbak”, voegt Verdoodt er nog aan toe.

iStock
Meer
Lees meer...