Nu het vroeger en vroeger donker wordt, is de televisie helemaal onze beste vriend geworden. Met het nieuwe seizoen van The Crown heeft Netflix afgelopen zondag een pareltje toegevoegd dat al door velen ontdekt is, maar dat is niet de enige titel die deze week nieuw was op Netflix.
Series
The Crown was vanaf het begin één van de – komt ie – kroonjuwelen van Netflix. Bedenker en schrijver Peter Morgan kreeg heel wat kritiek omdat hij deze reeks niet naar BBC had gebracht. Nochtans heeft Morgan wel geprobeerd om een samenwerking tussen BBC en Netflix op te zetten, maar de Britse openbare omroep legde het aanbod naast zich neer wegens te duur. De serie was vanaf het begin zeer geliefd, maar kreeg ook de kritiek dat ze te traag zou zijn. Daar zijn we het niet mee eens: het is Britse degelijkheid die we zien.
Aan het begin van het nieuwe, vierde, seizoen vindt een generatiewissel plaats die in het derde seizoen al stilletjes was ingezet. De focus verschuift naar nieuwe personages, de focus komt te liggen op prins Charles (Josh O’Connor) en prinses Diana (de jonge en onbeschreven actrice Emma Corrin) en tegelijkertijd komt ook Margaret Thatcher (Gillian Anderson uit Sex Education) op de voorgrond te staan. In ieder geval is The Crown nu ook weer zo goed als onberispelijk. Op alle vlakken wordt er op hoog niveau gepresteerd.
The Crown is één van de duurste reeksen die Netflix ooit produceerde. Sinds deze week biedt Netflix ook twee seizoenen van Trapped aan, en dat is dan weer de duurste IJslandse reeks aller tijden. Trapped speelt zich af op een afgelegen kustplaats (zijn er andere) waar zeven jaar geleden een vrouw om het leven kwam door een brand. Nu wordt er een lichaam gevonden, onthoofd en zonder armen en benen. Politiechef Andri moet achterhalen of er een verband tussen de twee zaken bestaat en wie de dader is van deze moord.
Er valt meer te beleven voor de liefhebbers van politiereeksen, want uit Spanje komt het eerste seizoen (van twee) van El Sabor De Las Margaritas aanwaaien, een reeks – geschreven in het Gaelisch – over de politieagente Rosa die de jacht inzet op een seriemoordenaar. Maak wel tijd voor deze reeks, want afleveringen duren telkens 70 minuten.
Films
Voor de mooiste film van de week hoef je maar 12 minuten vrij te maken. If Anything Happens I Love You – die titel alleen al! – gaat over een rouwproces na het verlies van een kind ten gevolge van een schietpartij op school. Een ontroerend en artistiek pareltje.
Vorige week lanceerde Netflix La vita Davanti A Sé, de eerste film met acteerlegende Sophia Loren (die nu al getipt wordt voor een Oscarnominatie) in de hoofdrol. Deze week verscheen Pane, Amore E… vanuit het niets op Netflix, een film met diezelfde Sophia Loren toen ze 65 jaar jonger was. Die film verhaalt over de romance tussen een commandant en de nieuwe bewoonster van het huis dat de commandant pleegde te huren.
Maar uiteraard zitten jullie alleen maar te wachten op de kerstfilms en die zijn er ook deze week. In The Princess Switch 2: Switched Again speelt Vanessa Hudgens geen dubbele, maar een driedubbele rol. Ze speelt de troonopvolger van Montenaro, maar de relationeel kennen de prins en prinses een lastige periode. Dan komt Fiona in beeld, een lookalike…
Wie het graag nog wat gekker heeft, raden we Alien Xmas aan. Daarin proberen de kleine alien X en de vrijgevige kerstgeest de planeet te redden wanneer buitenaardse wezens hun zinnen op de zwaartekracht hebben gezet.
Docu & Reality
Alleen maar vreemde titels in dit blokje deze week. Met vooraan Voices Of Fire, een zesdelige docureeks waarin je kan volgen hoe bisschop Ezekiel Williams met behulp van zijn neef een gospelkoor opricht. Alleen is die neef wel toevallig Pharrell Williams en een wereldster. De serie is een soort van mix tussen The Voice en een inkijk in waarom religie belangrijk kan zijn in een mensenleven.
We Are The Champions is dan weer allesbehalve een grap. In deze documentaireserie worden echt bestaande competities getoond in minder voor de hand liggende sporttakken. Zo wordt er bijvoorbeeld achter een kaas gehold, met een hond gedanst en wordt er getest wie het meeste chilipepers kan eten. Wij blijven gewoon in onze zetel zitten, daar zijn wij nu eenmaal onklopbaar in.
Hoewel er al 30 afleveringen te bekijken zijn van Flavorful Origins bevatte de Chinese keuken nog voldoende geheimen om nog eens tien afleveringen aan te bieden, want het derde seizoen is een feit. Naast het koken zelf, staat vooral traditie en nostalgie hier centraal.
En tot slot, deze waar we allemaal op zaten te wachten: in Holiday Home Makeover With Mr. Christmas geeft binnenhuisarchitect Benjamin Bradley (ook wel Mr. Christmas genoemd) samen met een team van kerstelfjes om gezinnen te helpen hun huis onvergetelijk en gezellig te maken voor de feestdagen. Waar wacht je nog op?