Bijklussen zit in de lift. Meer dan 8.000 mensen maken sinds een halfjaar gebruik van het nieuwe systeem om tot €6.130 netto per jaar onbelast bij te verdienen. Dit kan sinds juli 2018 als je tenminste aan de voorwaarden voldoet door je correct in te schrijven op een boekingsplatform zoals KlaarIsKees.be. Deze komt nu met een nieuw deeleconomieplatform, HomeChefs.be genaamd, uitsluitend gericht op hobbykoks. “‘Foodsharing tussen particulieren is hot en het wordt alleen maar populairder. Het aantal registraties op ons boekingsplatform groeit iedere dag met tien procent waarvan één derde van alle bijklusjobs ingevuld worden door hobbykoks,” zegt Louis Ballegeer, CEO van KlaarIsKees.be.
KlaarIsKees is een door de
overheid erkend online boekingsplatform voor diensten tussen particulieren. De
site werkt onder de wet van deeleconomie. Op die manier kunnen particulieren
tot €6.130 per jaar onbelast bijverdienen door taken bij elkaar uit te voeren
zoals bijlesgeven, tuinieren, boekhouden, babysitten, etc. “Het aanbieden van
maaltijden valt ook onder de wet van deeleconomie, maar vroeg toch om een
andere aanpak,” vertelt Ballegeer, “Mensen hebben ’s avonds geen tijd meer om
te koken en heel wat hobbykoks zoeken juist een manier om hun hobby uit te
voeren door eten op voorhand te bereiden of bij anderen thuis te komen koken.
Daarom werd beslist om met HomeChefs een apart platform voor hen op te
richten.”
HomeChefs biedt gepassioneerde kokers de mogelijkheid om hun maaltijden aan te
bieden aan mensen die bij hen in de buurt wonen. Meer dan 3.000 Vlaamse
hobbykoks vonden al hun weg naar het erkende deeleconomieplatform. “Persoonlijk
contact speelt een grote rol bij mensen die beroep willen doen op een hobbykok.
Dezelfde klanten keren vaak terug naar dezelfde chef,” legt Chelsey Debecker,
projectleider van HomeChefs uit. Via een prijslijst stellen hobbychefs
maaltijden voor die besteld kunnen worden via de geïntegreerde chatmodule.
Betalingen verlopen via de website waardoor de hobbykoks op een legale en
verzekerde manier onbelast bijverdienen.
“Omdat de home chefs koken op basis van het aantal bestellingen, zitten ze
nooit met overschotten. Van voedselverspilling is dus geen sprake,” voegt
Debecker toe, “Bovendien zijn hobbykoks dagelijks bezig met koken waardoor hun
maaltijden vaak gezonder en specialer zijn dan de gewone kost. En zitten er
toch ingrediënten in de maaltijd die de klant niet lust: de chatmodule geeft de
mogelijkheid om aanpassingen te doen in wederzijds overleg met de kok.”